Hoppa till huvudinnehåll

Karleby börjar dela ut överbliven skolmat gratis – hoppas det ska hjälpa många

Sallad i metallådor.
Den mat som varit framme under en lunch måste slängas och får inte delas ut. Mat som inte blivit framlagd får man dela ut. Arkivbild. Sallad i metallådor. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn skolmat,Grankulla

Karleby börjar erbjuda gratis mat i några ungdomsgårdar. Förslaget kommer från ungdomsfullmäktige och staden är redo att testa redan i vår.

Ännu återstår en del planering men förhoppningen är att dela ut mat redan i april.

- Det skulle vara bra för de barn och unga vars enda varma måltid är skolmaten. De kunde komma till till exempel ungdomsgården och äta gratis efter skolan, säger ungdomsfullmäktiges ordförande Hawa Sesay.

Men också andra än ungdomar ska kunna komma och äta eller hämta mat.

Nuori nainen seisoo pianon edessä.
Hawa Sesay är glad att staden Karleby tog ungdomsfullmäktiges förslag på allvar Nuori nainen seisoo pianon edessä. Bild: Sari Vähäsarja / Yle youth council,Karleby

- Jag hoppas det här ska hjälpa många. Att det blir en sak som Karleby kan vara stolt över.

Sesay är glad att staden tagit ungdomarnas förslag på allvar.

- Budskapet från staden var att vi kan förverkliga det här när vi vill.

Staden vill minska svinnet

I Karleby finns i dag åtta kök som tillreder mat. De skolor som troligen börjar dela ut mat finns i Björkhagen, Storby och Stenängen.

Områdeschef Jutta Koivuniemi vid kost- och städservice är glad över initiativet att dela ut maten.

- Vi vill inte slänga mat. Vi försöker laga så mycket som går åt, men det blir inte alltid så. Så då är det en bra idé att erbjuda den till de som behöver, säger Koivuniemi.

Jutta Koivuniemi.
Jutta Koivuniemi är glad över ungdomarnas initiativ. Jutta Koivuniemi. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Karleby,Koivuniemi

Rent praktiskt är målet att sköta utdelningen så enkelt som möjligt och utan extra personal.

- Vi måste hantera maten hygieniskt och kyla ner den. I större kök har vi skåp för kylning.

Målet är att packa in maten så de som inte kan hämta den då köket stänger ska få ta mat ur kylskåp.

Måste slänga det som stått framme

En utmaning är att mängden mat som blir över varierar från dag till dag, och dessutom kan det hända att bara en del mat blir över. Till exempel så att det finns potatis kvar men inte biffar.

- Det är en utmaning att vi inte på förhand vet vad som blir över, säger Koivuniemi.

Vad sker med maten som blir över i dag?

- Om den har varit serverad vid lunchlinjen måste den kastas. Men om något vi inte haft framme blir över så kan vi kyla det och använda senare, säger Koivuniemi.

Den mat som har stått framme vid skollunchen får staden inte ge bort utan den kommer också i fortsättningen att slängas.

Skolmaten en stor grej för unga

Karleby stad skulle gärna se att fler elever äter mat i skolorna och på det sättet minskar matsvinnet. Inom kort kommer staden att skicka ut en enkät om skolmaten. Där får eleverna säga sin åsikt om matens innehåll och kvalitet.

Ungdomsfullmäktige har också funderat över varför en del elever väljer att inte äta skolmaten. En del upplever att matens kvalitet har försämrats. De anser att råvarorna och utseendet borde förbättras.

Ungdomsfullmäktiges ordförande Hawa Sesay säger att skolmaten är en stor sak för barn och unga.

- Det är nog fint att vi i Finland får en mångsidig och bra skolmat. Även om vi inte alltid säger det så är vi nog tacksamma för maten, säger Sesay.