Hoppa till huvudinnehåll

Noggrann handhygien gäller vid restauranger i dessa virus- och influensatider: "Säg till åt andra som går från wc utan att tvätta händerna att det där inte är okej"

skålar med olika typer av mat i sig på ett buffébord
Har ditt beteende ändrats i och med dessa influensa- och virustider? skålar med olika typer av mat i sig på ett buffébord Bild: Yle/Jasmine Nedergård mat,restauranger,bufféer,lunch

Vet du vad som gäller nu i dessa influensa- och virustider när du tar ett mål mat på din dagliga lunchrestaurang?

Vid studentrestaurangen Arken vid Åbo Akademi ligger desifektionsmedel systematiskt placerat i början av kön för att ingen ska glömma att använda det.

Det är också något som man uppmanar alla att använda, säger assisterande restaurangchef Mick Stadthagen.

- Vi försöker undvika att sprida smitta så gott det går.

Har allt tal om coronaviruset påverkat er på något sätt?

- Det har varit ganska liknande som under tidigare influensatider och så, men lite intensivare. Nu finns det plakat vid toalettutrymmena, men annars har det inte påverkat oss så mycket ännu.

en man i svart skjorta
Mick Stadthagen var nyligen i Tyskland och där såg han flera som använde ansiktsmask, men vid universitetet syns den utvecklingen inte ännu. en man i svart skjorta Bild: Yle/Jasmine Nedergård restaurangchefer,mick stadthagen

Ej heller vid Hus Lindman har man märkt av någon förändring.

- Vi har handdesinfektionsmedel och personalen uppmanar till extra noggrannhet vid influensatider, men det hör till rutinerna, säger krögare Henrik Ulfstedt.

"Om hysterin fortsätter kanske kunderna undviker att komma och äta"

I studentkvarteren finns också Fabbes café och där säger företagaren Ralf Degerth att han är lite oroad för den närliggande framtiden.

- Jag gissar att om hysterin fortsätter så kan det nog hända att kunderna låter bli att komma och äta. Inte för att de skulle insjukna utan för att de oroar sig.

en man i svart skjorta sitter och tittar bort från kameran
En viss oro över om kunderna börjar undvika bufféer och kaféer i virustiderna finns, säger Ralf Degerth. en man i svart skjorta sitter och tittar bort från kameran Bild: Yle/Jasmine Nedergård Café-restauranger,ralf degerth

Men hittills har han inte sett några tecken på att kunderna skulle ha ändrat sitt beteende.

Degerth förväntar sig ändå att det snart kan komma direktiv från myndigheter till café- och restaurangföretagare om noggrannare hygien.

"Om någon blivit smittad i Åbo kanske jag börjar fundera"

Studerandena Janeta Österberg och Jenni Rahja säger inte att de ännu tänkter annorlunda trots allt prat om coronaviruset.

För dem skulle det krävas väldigt mycket innan de skulle ändra sitt beteende och till exempel undvika bufférestauranger.

- Om någon i Åbo blir smittad eller att det sker här i närheten, då kanske, säger Österberg.

Studerande Mikael Södergrann säger att han blivit lite nojjig och tänker på det ibland.

studerande poserar i en studentrestaurang, en man och två kvinnor
Det krävs mycket innan dessa studerande börjar ändra sitt beteende gällande lunchrestauranger. studerande poserar i en studentrestaurang, en man och två kvinnor Bild: Yle/Jasmine Nedergård studerande,studentrestauranger,mikael södergrann

Hur ska den exemplariska buffébesökaren agera?

- Den exemplariska besökaren undviker att hosta på sina bordsgrannar, säger kaféföretagaren Ralf Degerth.

- Var noga med handhygienen, ifall ni hostar så hosta i armbågsvecket så att det inte träffar någon eller någonting, säger krögaren Henrik Ulfstedt.

Mick Stadthagen vid studentrestaurangen Arken uppmanar folk att hålla lite avstånd och tvätta händerna före man äter och även använda desinfektionsmedel.

Studerande Mikael Södergrann säger att man ska våga säga till om man ser någon bete sig slarvigt.

- Säg till åt andra som går från wc utan att tvätta händerna att “hej, det där är inte okej”, men var ändå schysst och respektfull mot andra.

Tvättar du händerna innan du äter lunch på restaurang?

Ja, alltid!
50.2% (111 röster)
Alltid när jag kommer ihåg, men ibland glömmer jag.
22.2% (49 röster)
Nej, tänker inte på det.
15.4% (34 röster)
Under influensatider brukar jag vara extra uppmärksam, men inte annars.
12.2% (27 röster)
Antal avgivna röster: 221

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland