Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagsledamot Juha Mäenpää åtalas för ärekränkning – frågan om hans uttalande om "invasiva arter" fortfarande under lupp

Juha Mäenpää (Sannf.).
Riksdagsledamoten Juha Mäenpää (Sannf). Juha Mäenpää (Sannf.). Bild: Lehtikuva Juha Mäenpää

Den sannfinländska riksdagsledamoten Juha Mäenpää åtalas för ärekränkning. Fallet gäller Mäenpääs insändare som publicerades i tidningarna Ilkka och Pohjalainen för drygt ett år sedan. Också tidigare chefredaktörer vid tidningarna åtalas, men för chefredaktörsförseelse.

Tingsrätten i Södra Österbotten har bekräftat åtalen för nyhetsbyrån STT.

I sin text kritiserade Mäenpää rektorn Kyösti Nyyssölä vid ett institut i Södra Österbotten (Etelä-Pohjanmaan Opisto) bland annat för att institutet inte hade anmält en våldtäktsmisstanke till polisen.

Enligt tidningen Ilmajoki hade institutet ändå varit i kontakt med polisen och polisen hade konstaterat att inget brott hade skett i fallet.

Enligt tidningen är det rektorn, Nyyssölä, som anmält Mäenpääs insändare till polisen och bett polisen utreda skriverierna.

Mäenpää upplever inte att han har gjort sig skyldig till ett brott.

– Jag anser att texten inte fyller brottsbeskrivningen för ärekränkning, eftersom man enligt min uppfattning kan kritisera tjänstemän på samma sätt som politiker, säger Mäenpää till STT.

Chefredaktören ansvarar för innehållet i tidningen

Ilkkas och Pohjalainens (tidningarna där insändaren publicerades) tidigare chefredaktörer Satu Takala och Toni Viljamaa åtalas å sin sida för chefredaktörsförseelse.

Straffet kan bli böter. Båda nekar sin skyldighet.

Enligt lagen kan en ansvarig redaktör dömas till chefredaktörsförseelse om hen uppsåtligen eller av oaktsamhet väsentligen åsidosätter sin skyldighet att leda och övervaka det redaktionella arbetet, så att detta bidrar till brott som grundar sig på innehållet i ett meddelande som gjorts tillgängligt för allmänheten.

De två lokaltidningarna har sedermera gått ihop och nuförtiden heter tidningen Ilkka-Pohjalainen.

Tingsrätten i Södra Österbotten behandlar fallet den 24 mars.

Tidningen Ilmajoki och tidningen Ilkka-Pohjalainen var först ute med nyheten.

Just nu utreds också ifall Mäenpääs uttalande om "invasiva arter" fyller brottsbeskrivningen för hets mot folkgrupp.

Mäenpää sade i ett anförande som handlade om asylsökande att det i regeringsprogrammet fanns en bra formulering om bekämpning av invasiva arter i naturen, men att stycket var på fel ställe i regeringsprogrammet. Det här sade han under en debatt i riksdagen i somras.

Källa: STT

Läs också