Hoppa till huvudinnehåll

Slut på handskakningar och rikligt med handsprit - också riksdagen har en coronaplan

Henkilökuva
Riksdagens talman Matti Vanhanen (C) hoppas att handsprit ska hindra coronasmittan från att nå riksdagen. Henkilökuva Bild: Mikko Koski / Yle Matti Vanhanen,talman,politiker

Riksdagens talman Matti Vanhanen (C) informerade i dag att riksdagen investerat i handsprit och begränsar ledamöternas utlandsresor på grund av coronaviruset.

Enligt riksdagens direktiv ska ledamöter som eventuellt insjuknar självmant stanna hemma från omröstningar.

Riksdagen har bland annat placerat ut handsprit i entrén och vid samtliga utskottsrum. Dessutom har man uppmanat ledamöter och tjänstemän att ställa in riskfyllda resor och låta bli att skaka hand.

Däremot har talmanskonferensen beslutit att fortsättningsvis hålla öppet för allmänheten och ta emot gäster eftersom det ses som grundläggande för den demokratiska öppenheten.

Enligt Vanhanen har flera europeiska parlament slutat ta emot gäster.

Har sjuka riksdagsledamöter rätt att rösta?

En knepig konstitutionell fråga är hur man gör om en eller flera riksdagsledamöter insjuknar i coronavirus. Enligt riksdagens direktiv bör hen självmant fatta beslut om att stanna i karantän.

En riksdagsledamot har förstås ändå grundlagsenlig rätt att delta i omröstningar och om flera skulle insjukna kan styrkeförhållandena i riksdagen ändras på ett avgörande sätt.

– Det normala har varit att riksdagsledamöter som blir sjuka själva avgör om de deltar i avgörande omröstningar i plenum eller utskott, säger riksdagens talman Matti Vanhanen.

– Nu när förväntningen är att en sjuk ledamot skulle försätta sig själv i karantän betyder det att vi måste avgöra från fall till fall. Det kan till exempel betyda att vi måste skjuta på någon omröstning, säger Vanhanen.