Hoppa till huvudinnehåll

Styrkelyftaren Amanda Salin trivs på tävlingsgolvet

Personporträtt på Amanda Salin
Amanda Salin har tränat styrkelyft i ett och ett halvt år. Personporträtt på Amanda Salin Bild: Christoffer Westerlund / Yle bänkpress,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,Amanda Salin

Ekenäsbon Amanda Salin är van vid att folk lyfter på ögonbrynen när hon berättar att hon tävlar i bänkpress. Men bänkpress handlar inte om kroppsstorlek utan om styrka, säger hon.

- Jag vet inte hur en stereotyp styrkelyftare ser ut, men många frågar om jag faktiskt tränar och tävlar i bänkpress, säger hon.

För tillfället är 47,5 kilogram hennes personbästa. Men hon siktar på att klara av 50 kilogram i SFI-tävlingarna på Åland i april.

I de senaste tävlingarna lyckades hon inte lyfta 50 kilo, men det ska inte vara omöjligt att klara av inom snar framtid.

- Jag har klarat av 45 kilo flera gånger och det är ett lätt lyft.

En familj med mycket styrka

Nittonåriga Amanda Salin har tränat bänkpress i ett och ett halvt års tid. Att hon började med just styrkelyft är ingen slump med tanke på hennes familj.

Farfar Leo Salin har tränat tyngdlyftning, medan pappa Robert Salin och farbröderna Thomas och Martin Salin sysslar med styrkelyft.

Däremot var det mer av en händelse att just bänkpress blev Amanda Salins gren och inte knäböj eller marklyft.

- Bänkpress var det första jag provade på och jag tyckte det var roligt, förklarar hon.

Tränare är pappa Robert Salin, som själv har sysslat med sporten sedan han var 13 år gammal.

- Han ger bra och konstruktiv kritik. Om jag har gjort något som kan förbättras så får jag det förklarat och han är också bra på att ge beröm.

Mångsidig sport

Bänkpress är en väldigt mångsidig sport, där man tränar hela kroppen. Det handlar om att hålla ihop kroppen så att man får styrka från benen och armarna, förklarar Amanda Salin.

- Du måste orka hålla bröstkorgen uppe när du tar ner stången. Enkelt förklarat så handlar det om att du håller hela kroppen i spänning ändå från fötterna till armar, axlar och rygg.

Överlag upplever hon att styrkelyft är en sport som blir allt populärare. I princip kan man syssla med den så länge kroppen håller.

- Det finns över 70-åringar som tävlar. Så länge kroppen håller är det bara att köra hårt!

Man måste tro på sig själv för att lyckas

Amanda Salin har hittills deltagit i tre tävlingar, senast i FM-tävlingarna i Salo 22 februari. Där vann hon sin viktklass under 63 kilo.

Hon var i och för sig den enda tävlande i klassen, men det störde inte speciellt mycket.

- Jag kunde tänka mera på min egen tävling och egen prestation. Jag behövde inte fundera på de andra och hur det skulle gå.

Före tävlingarna har Amanda Salin varit nervös, men den känslan brukar släppa när hon väl kommer till tävlingsplatsen.

- Kroppen lugnar ner sig när jag får börja tävla. Om man blir rädd att vikterna inte kommer upp så kan det gå snett. Man måste tro på sig själv, det är en stor del av det hela.

Artikeln baserar sig på en intervju av Marica Hildén.