Hoppa till huvudinnehåll

Bennäs station kan byta namn till Jakobstad-Bennäs

Stationshuset på Bennäs tågstation i Pedersöre
Stationshuset på Bennäs tågstation i Pedersöre Bild: Yle/Sofi Nordmyr tågstation

Tågstationen i Bennäs kan komma att byta namn till Jakobstad-Bennäs. SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson är mycket nöjd efter dagens möte med kommunikationsminister Timo Harakka.

Kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) och justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) hade tillsammans med representanter från Trafikledsverket ett möte på torsdag där de diskuterade bland annat namnet på Bennäs station. Ett namnbyte till Jakobstad-Bennäs ser nu ut att bli aktuellt inom en snar framtid.

Namnbytet kan bli aktuellt innan midsommar

- Vi hade ett jättebra möte och den ändring som regionens kommuner länge velat få till stånd ser nu ut att bli verklighet så att stationen skulle heta Jakobstad-Bennäs, säger Henriksson.

Anna-Maja Henriksson
Anna-Maja Henriksson. Anna-Maja Henriksson Bild: Marko Oikarinen Anna-Maja Henriksson

Trafikledsverket ska nu närma sig kommunerna kring namnfrågan.

Kommunerna i Jakobstadsregionen är för ett namnbyte. Redan sommaren 2016 skickade alla kommuner i regionen ett gemensamt brev till VR med en önskan om att stationen skulle byta namn till Jakobstad-Bennäs. Då blev det ett nej men nu ser det alltså ljusare ut konstaterar Henriksson.

- Vi hade en positiv diskussion. Trafikledsverket kommer nu att kontakta kommunerna för att försäkra sig om att det här är det namn de vill ha. Jag tror att vi i bästa fall kan se ett namnbyte redan innan midsommar men det är upp till Trafikledsverket.

Varför är ett namnbyte viktigt för regionen?

- Det handlar om att få ut information om att stationen betjänar hela Jakobstadsregionen. Vi som är hemma från regionen vet vad Bennäs är men för de som kommer hit några gånger i sitt liv är det svårt att veta att det är till Bennäs man ska beställa en biljett.

- Ett namnbyte skulle öka medvetenheten och synligheten för regionen. Det skulle bli tydligare att stationen betjänar hela Jakobstadsregionen med 50 000 invånare och att stationen är viktigt och att det är viktigt att tåget stannar här.

Samtidigt pågår en diskussion om att få fler tåg att stanna på stationen i fråga. VR:s vd Rolf Jansson besökte nyligen Jakobstadsregionenför att träffa beslutsfattare och företagare för att diskutera tågtrafiken.

Anna-Maja Henriksson ser namnbytet som ett steg i rätt riktning också då det gäller själva tågtrafiken.

- Det var väldigt positivt att VR:s VD besökte stationen och han hade också en positiv inställning till namnbytet. Att stationen nu byter namn så att alla passagerare som åker tåg vet vad det handlar om är ett steg på vägen och det är roligt att det nu går framåt.