Hoppa till huvudinnehåll

Elizabeth Warren drar tillbaka sin kandidatur – kampen om att bli demokraternas presidentkandidat står mellan Biden och Sanders

Elizabeth Warren talar inför publik i Indianola, Iowa.
Elizabeth Warren lyckades inte vinna sin hemstat Massachusetts. Elizabeth Warren talar inför publik i Indianola, Iowa. Bild: YLE/Hans-Peter Dhuy Elizabeth Warren

Massachusettssenatorn Elizabeth Warren ger upp kampen om att bli demokraternas presidentkandidat. Hon är inte ännu redo att backa upp någondera av de två toppkandidaterna Joe Biden och Bernie Sanders, säger hon.

– Jag behöver lite tid nu, sade Warren efter att officiellt ha meddelat om sitt avhopp utanför sitt hem i Cambridge.

Beslutet kommer efter att Warren inte lyckats övertala väljarna i tillräcklig grad under supertisdagen, då 14 delstater höll primärval. Hon lyckades inte vinna sin hemstat Massachusetts, där hon kom tredje efter Biden och Sanders.

Warren landade på en tredjeplats i primärvalet i Iowa. Efter det kom hon fjärde i både New Hampshire och Nevada. I South Carolina blev hon femte.

Warren är precis som Bernie Sanders en tydligt progressiv kandidat. Hon var tidigare professor vid Harvard och har aktivt påtalat orättvisor i inkomstfördelningen och vill ta i med hårdhandskarna mot politisk korruption.

Biden vs. Sanders

Efter Warrens avhopp är det endast Joe Biden, Bernie Sanders och Tulsy Gabbard kvar i racet om demokraternas kandidatur. Beskedet anses vara ett bevis för att kampen nu står mellan Joe Biden och Bernie Sanders.

Gabbard är den enda kvinnliga kandidaten kvar i kampen om nomineringen, men hon har endast samlat på sig en delegat.

Flera kandidater har hoppat av på sistone. I går meddelade Michael Bloomberg att han kastar in handduken, och Amy Klobuchar och Pete Buttigieg hoppade av tidigare i veckan.

Källor: Reuters, New York Times, CNN, AP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes