Hoppa till huvudinnehåll

Gränsbevakningsväsendet utökar sin insats i operation Poseidon – skickar fyrmannapatrull till Greklands landgräns

En större gummibåt med tre gränsbevakare åker bakom en mindre, fullsatt gummitbåt.
Arkivbild på gränsbevakare utanför ön Lesbos. En större gummibåt med tre gränsbevakare åker bakom en mindre, fullsatt gummitbåt. Bild: AFP / Lehtikuva Grekland,Frontex,flyktingar,migranter

Gränsbevakningsväsendet skickar ytterligare fyra gränsbevakare till landgränsen i Grekland för att delta i en snabb gränsintervention. Utöver fyrmannapatrullen skickas en person till operationens koordinationscentrum i Polen. Det uppger Gränsbevakningsväsendet på Twitter.

Beslutet är i enlighet med Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex begäran om stöd, skriver Gränsbevakningsväsendet.

Grekland har redan tidigare bett EU om hjälp med att kontrollera säkerheten vid kusten, och bad i måndags om hjälp vid landgränsen mellan Turkiet och Grekland. Det här efter Turkiets beslut om att öppna gränsen mot EU.

Finska Gränsbevakningsväsendet tar redan del av operation Poseidon (läs mer om operationen, på engelska) vid den grekiska kusten med en insatsstyrka på 14 personer och en patrullbåt.

Frontex har tillgång till en snabbinsatsreserv på 1 500 personer, där Finlands kvot består av 30 personer och två patrullbåtar.

Inrikesminister Maria Ohisalo (De gröna) sade i onsdags att Finland bistår Grekland både genom att skicka gränsbevakare, och genom att skicka tält och vatten.

Källor: Gränsbevakningsväsendet, Yle