Hoppa till huvudinnehåll

Mikaela Shiffrin försöker göra comeback i Åre – trots att hon inte hunnit bearbeta sorgen efter faderns död: "Kanske det får mig att känna mig närmare honom"

Mikaela Shiffrin firar sitt VM-guld i super-G i Åre 2019.
Mikaela Shiffrin planerar en comeback. Mikaela Shiffrin firar sitt VM-guld i super-G i Åre 2019. Mikaela Shiffrin,alpint,Världsmästerskapen i alpin skidsport 2019

För en månad sedan fick alpinstjärnan Mikaela Shiffrin det förkrossande beskedet att hennes pappa har dött. Sedan dess har den trefaldiga vinnaren av totalcupen inte tävlat. Nu säger hon sig vara redo för en comeback och tänker att skidåkningen, som också var hennes fars passion, upplivar känslan av att han är nära.

I början av februari gick Mikaela Shiffrins far bort efter en olycka i hemmet. Då valde storstjärnan att ta paus från världscupcirkusen och stanna i Colorado.

Nu, sex veckor senare meddelar Shiffrin att hon tänker göra comeback i världscuptävlingen i Åre.

– Jag tror inte att jag kunde leva med mig själv ifall jag inte försökte ta mig tillbaka, säger hon till The New York Times.

Amerikanskans comeback är något som åtminstone den svenska konkurrenten Anna Swenn Larsson väntar på.

– Jag hoppas att hon snart är tillbaka. Hon har varit bäst och det är roligare när hon är med. Det trots att hon är jäkligt svår att slå, säger hon till SVT.

Öppna Instagram-inlägget

På torsdagen postade Shiffrin en ny video på sin Instagram och berättade om sin situation och den möjliga comebacken.

– Jag har kunnat träna lite under de senaste veckorna. Det har varit en långsam process, men det har varit terapeutiskt att spendera tid i bergen, säger hon och fortsätter:

– Jag flyger till Skandinavien i dag. Jag ger inga löften huruvida jag verkligen kan tävla när tiden väl är inne. Jag har inte ens några mål.

Fick en känsla av att pappan skickade henne en hälsning

Insikten och saknaden till de alpina backarna kom då Shiffrin satt och editerade en video till minnesstunden för att hylla sin far.

– Det bara snöade och snöade och vi tänkte: är det min far som älskade att skida efter en stor storm som skickade det här? Det var som om han skulle ha hälsat "varför sitter du och slösar din tid på den här videon åt mig? Åk ut och skida".

Öppna Instagram-inlägget

Vilket var precis vad hon gjorde och några dagar senare fortsatte hon med den seriösa träningen. Nu ska hon eventuellt köra tre tävlingar i Åre.

– Kanske det får mig att känna mig närmare honom. Jag tänker mig att han på något sätt kommer se tävlingen. Kanske det också hjälper min mamma. Om det inte hjälper så återvänder vi hem, säger Shiffrin.

Shiffrin menar att familjen inte ännu hunnit bearbeta sorgen. Livet har bara rullat på.

– Min pappa hade alltid den attityden till livet att man måste gå vidare, måste fortsätta lära sig och utvecklas. Det är vad vi gör. Vi har inte överhuvudtaget funnit oss i den här nya verkligheten. Det känns fortfarande som en alternativ verklighet.