Hoppa till huvudinnehåll

Partimätning: Centern karpar upp sig, bättre för de traditionella stora partierna

Graf som visar partistödet i mars 2020.
Grafen visar hur partistödet är nu i den senaste av Yles partimätning. Graf som visar partistödet i mars 2020. Bild: Yle gallup

Sannfinländarna fortsätter som landets största parti, visar Yles färska partimätning. Centern stiger i mätningen, medan Vänsterförbundet och De gröna backar.

Sannfinländarna får i mätningen ett stöd på 22,4 procent. Den största formtoppen verkar vara över, men skillnaden till tvåan Samlingspartiet, som får 18 procent, är ändå klar.

Socialdemokraterna går framåt en aning och landar nu på 16,6 procent, medan De gröna backar till 12,5 procent.

Centerns värsta kris är över och partiledningen kan andas ut, åtminstone för stunden. Partiet får i partimätningen ett stöd på 12,4 procent, jämfört med 10,8 procent senast.

Katri Kulmuni har blont hår och en ljusblå kavaj och tittar leende in i kameran samtidigt som det ser ut som att hon är påväg någonstans.
Katri Kulmuni är Centerns partiordförande. Katri Kulmuni har blont hår och en ljusblå kavaj och tittar leende in i kameran samtidigt som det ser ut som att hon är påväg någonstans. Bild: Lehtikuva Katri Kulmuni,Centern i Finland

- Centern får tillbaka av sina gamla anhängare. Det handlar om folk som röstat på partiet i riksdagsvalet och avvaktat här emellan, säger chefen för affärsverksamheten vid Taloustutkimus, Tuomo Turja.

De tre traditionella storpartierna går framåt

Centern och De gröna kämpar i och med resultatet åter hårt om positionen som landets fjärde största parti.

Tuomo Turja noterar att de politiska mittenpartierna går framåt. Med det menar han Centern, Socialdemokraterna och Samlingspartiet.

Socialdemokraterna verkar ha gynnats en aning av valet av Sanna Marin till statsminister. Som sämst var SDP nere på 13,2 procent i november.

Det är ändå skäl att notera att resultatet för Centern och Socialdemokraterna inte ur ett historiskt perspektiv är bra.

Besvikelse för Vänsterförbundet

Vänsterförbundet får i mätningen ett stöd på 7,4 procent. Det är det sämsta resultatet på länge. En orsak är att en del traditionella anhängare har lagt sig på sofflocket.

Turja vill inte spekulera i vad nedgången för Vänsterförbundets del beror på.

Den senaste tidens uppståndelse kring Sannfinländarnas ungdomsförbund och Vänsterförbundet närliggande Twitterkonton har inte hunnit påverka resultatet märkbart.

Svenska folkpartiet får i mätningen ett stöd på 4,1, Kristdemokraterna 2,9 och Rörelse nu 1,7 procent.

Taloustutkimus tillfrågade 3 409 personer, varav 2 369 sade sin åsikt. Mätningen har en felmarginal på 1,4 procentenheter i vardera riktningen.

Läs mera:

Yles partimätning - hur skulle finländarna rösta om valet hölls nu?

Hur skulle finländarna rösta om det var val idag? Vilket parti har störst stöd bland kvinnor och vem lockar flest under 35-åringar? Här är Yles färskaste partimätning.

Läs också