Hoppa till huvudinnehåll

"Placeringen hade varit riktigt bra om vi hade haft bra skidor" – tränaren tog serviceteamet i försvar efter magplasket i junior-VM

Emmi Lämsä åker skidor.
För ett år sedan tävlade Emmi Lämsä i U23-VM i Lahtis Emmi Lämsä åker skidor. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari Emmi Lämsä

Det blåvita serviceteamet lyckades inte förse damåkarna med konkurrenskraftiga skidor i 15 kilometersloppet i junior-VM. Vilma Nissinen valde att kasta in handduken under loppet och Emmi Lämsä var bästa finländare på 31:a plats. Efter loppet handlade snacket om serviceteamet och skidorna som fick svidande kritik av de finska damerna.

I tyska Oberwiesenthal åktes de sista distanstävlingarna i junior-VM på skidor. U23-damerna åkte 15 kilometer i fristil, medan herrarna avverkade en tremil i samma teknik.

På damsidan lämnade den svenska stjärnan Ebba Andersson inget åt slumpen och hade redan efter mellantiden vid 3,7 kilometer dragit upp ett 6,5 sekunder stort försprång. Strax därefter skakade en trio, som bestod av svenskorna Emma Ribom och Moa Lundgren samt fransyskan Flora Dolci, av sig det övriga fältet.

Den ohotade ettan Andresson behövde knappt 36 minuter för att avverka det 15 kilometer långa loppet. Med tre kilometer kvar var trion Ribom-Lundgren-Dolci fortfarande samlad men medaljstriden avgjordes före upploppet. Lundgren åkte i mål som tvåa och trean Ribom såg till att det enbart blev blågula färger på prispallen.

Dåliga blåvita skidor

Emmi Lämsä var bästa finländare på en blygsam 31:a plats. Enligt henne hade placeringen varit en helt annan om utrustningen hade hållit måttet.

– Skidorna var verkligen dåliga idag. Det gällde för samtliga finländare. Vi förlorade en hel del på skidorna.

– Det kändes verkligen bra och placeringen hade varit riktigt bra om vi hade haft bra skidor. Det här är en utrustningssport och uppenbarligen kan man inte alltid ha bra skidor, sa hon i skidförbundets intervju.

Nu måste jag fundera vad som är på tok

Anita Korva kom i mål som 34:a, sju sekunder efter Lämsä. I kommentarerna efter loppet var hon mer bekymrad över sin egen form.

– Det var en hemsk känsla då jag gav mig av. Det var samma känsla som under de tidigare dagarna. Kroppen har inte fungerat alls här. Skidåkningen har känts verkligt tung. Så småningom släppte det ändå. Det gick bättre än under de tidigare dagarna och jag klarade av att åka i mål.

– Nu måste jag fundera över vad som är på tok. I laget var vi även lite konfunderade över skidorna. För mig var det helt okej men det var igen utmaningar på den sidan.

Jag hade ingen lust att skida bara för skojs skull

Vilma Nissinen valde att kasta in handduken under loppet på grund av sina skidor.

– I utförsåkningen kom jag ingen vart och uppför tappade jag placeringar trots att jag gav jag järnet. Jag hade ingen lust att skida bara för skojs skull, sa hon enligt Yle Urheilu.

– Jag är ändå inte i så dålig form att jag inte alls skulle hänga med i klungan.

Tränaren försvarar serviceteamet

Tränaren Ilkka Jarva medgav att serviceteamet inte fick till det.

– Såklart är det irriterande. Vi gick igenom det hela i god anda och nu blickar vi framåt. Det var sådant före att skidorna hade verkligt stor inverkan på tiderna.

– Ett stort tack till serviceteamet. De tacklade misslyckandet professionellt och hade en öppen konversation med skidåkarna. Ingen är nöjd med resultatet men vi har en professionell, bra och positiv atmosfär, sa Jarva.

Jarva säger att man har en uppfattning om varför det gick snett.

– Vi börjar komma underfund med varför vi inte kan utmana här. Den logik som används i Finland gäller inte här, konstaterade tränaren.

Remi Lindholm enda finländaren

U23-herrarna åkte 30 kilometer i fri stil och en kvintett höll jämna steg i drygt 20 kilometer. Med fem kilometer kvar stod det klart att ryssen Sergej Adrasjev samt norrmännen Harald Østberg Amundsen och Håvard Moseby gör upp om segern.

På slutet tryckte Adrasjev och Amundsen på gaspedalen och skakade lätt av sig Moseby. Amundsen åkte i mål som etta, sju sekunder före tvåan Ardasjev och hela 40 sekunder före Moseby.

Då Aleksi Parttimaa inte kom i mål var Remi Lindholm bästa finländare. IF Minken-åkaren åkte i mål på en 30:e plats, 6 minuter och 32 sekunder efter segraren.

– Det löpte på bra, kanske bättre än någonsin tidigare under säsongen. De dåliga skidorna irriterar lite. Nu blickar vi framåt, sa Lindholm enligt skidförbundet.

U23-VM avslutas med stafetter på fredag och lördag.

Resultat: 15 km, damer:

1. Ebba Andersson (Sverige) 35.44,4
2. Moa Lundgren (Sverige) +37,1
3. Emma Ribom (Sverige) +45,2

31. Emmi Lämsä (Finland) +3.55,9
34. Anita Korva (Finland) +4.03,0
35. Anni Alakoski (Finland) +4.04,0

Vilma Nissinen åkte inte i mål.

Resultat: 30 km, herrar:

1. Harald Østberg Amundsen (Norge) 1.12.42,0
2. Sergej Ardasjev (Ryssland) +7,4
3. Håvard Moseby (Norge) +40,5

30. Remi Lindholm (Finland) +6.32,7

Aleksi Parttimaa åkte inte i mål.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport