Hoppa till huvudinnehåll

Putin och Erdoğan överens – nytt eldupphör i Syrien från och med i natt

Två män bredvid varandra. De är kostymklädda och ser inte in i kameran. Männen är Vladimir Putin och Recep Tayyip Erdogan.
Turkiet och Ryssland kom fram till en kompromiss i dag efter förhandlingar i Moskva. Två män bredvid varandra. De är kostymklädda och ser inte in i kameran. Männen är Vladimir Putin och Recep Tayyip Erdogan. Bild: AFP / Lehtikuva Vladimir Putin,Recep Tayyip Erdogan

Eldupphör i provinsen Idlib i Syrien träder i kraft vid midnatt i dag torsdag. Turkiets och Rysslands presidenter kom fram till en kompromiss efter svåra förhandlingar i Moskva.

Efter sex timmar långa förhandlingar kunde Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och hans ryska kollega Vladimir Putin presentera en ny överenskommelse med tre punkter.

  • För det första ska ett nytt eldupphör i Idlib träda i kraft vid midnatt i dag torsdag.
  • Den andra punkten slår fast att en säkerhetskorridor ska upprättas i provinsen. Korridoren ska löpa sex kilometer norr och sex kilometer söder om vägen M4.
  • För det tredje ska rysk-turkiska styrkor börja patrullera M4 från och med den 15 mars.

Lindra humanitära krisen

– Vi anser att slutresultatet är positivt, sa Putin när han presenterade överenskommelsen.

President Vladimir Putin hoppas att avtalet ska stoppa civilbefolkningens lidande och bädda för en fredsprocess.

– Vi är inte alltid överens med våra turkiska kolleger men vid kritiska tillfällen har vi alltid hittat godtagbara lösningar, sa Putin. Så även i dag.

President Erdoğan tackade Moskva för gott samarbete. Samtidigt kritiserade han den syriska regimen och menade att man inte kan stämpla alla fyra miljoner invånare i Idlib som terrorister.

– Vår uppgift är nu att lindra den humanitära krisen i provinsen, sa Erdoğan. Dessutom bör vi se till att alla flyktingar kan återvända till sina hem.

Till sist betonade presidenten att den turkiska armén inte kommer att tolerera några provokationer.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes