Hoppa till huvudinnehåll

Självbindaren för revytraditionen vidare i Liljendal: ”Nu är vi här och nu är det pirrigt”

Glad teatertrio på scen.
Det ska vara fart på scenen anser Andreas Sjögård, Katarina Nikkanen och Axel Törnroos Glad teatertrio på scen. Bild: Yle/Mikael Kokkola revyer,Liljendal,liljendalrevyn

En Liljendalrevy utan text och regi av Jan-Erik Slätis har varit en omöjlig tanke i över 40 år. Revy nummer 42 har premiär på lördag och nu är det revygänget som själva har fattat pennan.

Redan under den första sketchen lyfter revygänget katten upp på scenen.

- Men hör du, vart e Janne?

- Vart månne han ha fari?

- Va ni e tånttåga, förstå ni int att nuförtiden ska man göra allt själv.

Om att man allt mer måste göra allt själv - från revyer till att betala i mataffären - handlar Självbindaren bland annat om.

Revy på gång.
Medan Liljendal funderar på Lixit minns Pernå gamla goda tider. Revy på gång. Bild: Yle/Mikael Kokkola revyer,Liljendal,Liljendalrevyn 2020

Med bara några dagar kvar till premiären är det repetition på gång i Liljendalgården. Orkestern stämmer upp, ljusen trimmas och skådespelarna gör sig redo.

- Vi träffades några gånger på höstsidan och funderade hur revyn ska se ut om Jan-Erik Slätis inte fortsätter och skriver, säger Katarina Nikkanen.

Resultatet blev en revy som man själv skrev och nu sätter upp.

- Nu är vi här och nu är det pirrigt, säger hon.

Också Andreas Sjögård och Axel Törnroos känner av fjärilar i magen.

- En skillnad är att då Janne skrev fick man hela sketchen på en gång. Nu är man mera med om hela processen, då sketchen kommer till, säger Andreas Sjögård.

Far och son i samtal vid tv:n.
Far och son framför tv:n, Axel Törnroos och Lasse Bergholm. Far och son i samtal vid tv:n. Bild: Yle/Mikael Kokkola revyer,Liljendal,liljendalrevyn

- Våra olika personligheter märks av i sketchskrivandet och slutresultatet, säger Axel Törnroos. Det blir lite annorlunda än vad det tidigare har varit.

På scenen samlas ett parlament, ett östnyländskt storparlament, som under en bestämd känd brittisk talmans ledning avhandlar allt från svåra skolfrågor till ett möjligt Lixit.

- Som extra kick har vi satsat på snabba byten på öppen scen utan draperier. Det ska vara fart på, säger Katarina Nikkanen.

En revy bjuder på glada stunder för publiken. Det samma, men på ett annat sätt, gäller för alla deltagare som sätter kvällar och timmar på slutprodukten.

- Nog är det mera roligt. Inte skulle vi annars vara här år efter år. Vi blir en liten familj då vi övar så intensivt i slutskedet. Roligt är det och så ska det vara, säger hon.

Orkestern i full fart under revyn.
Musiken har en viktig roll i år. Orkestern i full fart under revyn. Bild: Yle/Mikael Kokkola revyer,Liljendal,liljendalrevyn

I det lilla orkesterdiket spelar fem musiker ledda av Johan Halmén. Enligt Johnny Törnroos, ordförande för Liljendal ungdomsförening, har man i år satsat på lite modernare musik.

- Musiken är lite annorlunda nu än tidigare. Jag tycker själv att den är en av höjdpunkterna i år, säger Johnny Törnroos.

Premiär på Självbindaren är det 7.3. Efter det spelas revyn elva gånger, främst under mars månad.

Scen från Liljendalrevyn.
Tillståndet i Sibbo kartläggs i direktsändning av Barbro Skogberg och Katarina Nikkanen. Scen från Liljendalrevyn. Bild: Yle/Mikael Kokkola revyer,Liljendal,liljendalrevyn

Frej Lindfors med ståtlig peruk.
Frej Lindfors håller ordning i parlamentet. Frej Lindfors med ståtlig peruk. Bild: Yle/Mikael Kokkola revyer,Liljendal,liljendalrevyn

Naturväktarna i farten på scenen,
Naturväktarna lyssnar på grodor, Tor Schröder och Tage Fredriksson. Naturväktarna i farten på scenen, Bild: Yle/Mikael Kokkola revyer,Liljendal,liljendalrevyn

Solveig Lindfors på estraden.
Solveig Lindfors. Solveig Lindfors på estraden. Bild: Yle/Mikael Kokkola revyer,Liljendal,liljendalrevyn

Du kan lyssna på radioinslaget om Självbindaren i podden Östnyland på 20 minuter: