Hoppa till huvudinnehåll

Svårt att locka byggföretag - Sjundeå ger premie till alla firmor som lämnar in godkänt anbud på nya skolcentrumet

En ljusgrå skolbyggnad.
De finskspråkiga eleverna är inhysta i baracker i väntan på det nya skocentrumet. En ljusgrå skolbyggnad. Bild: YLE/Sofia Grünwald Västnyland,Sjundeå,grundskolan,byggnad,barackskola

På fredag blir det klart om något företag lämnar in anbud för att bygga skolcentrumet i Sjundeå. För att göra det mera lockande betalar kommunen 70 000 euro till de anbud som förlorar.

Det här är första gången som Sjundeå låter bygga en fastighet med den så kallade livscykelmodellen. Det innebär att det bolag som bygger skolcentrumet också ansvarar för skötseln och underhållet i åtminstone 20 års tid.

Livscykelmodellen är ett tryggt system för kommunen, men det kräver en hel del av det företag som tar sig an projektet.

Därför har Sjundeå beslutat att betala 70 000 euro åt de företag som lämnar in godkända anbud, men som inte vinner anbudsrundan.

Anbudspremien är mellan 30 och 40 procent av företagens anbudskostnader.

- Företagen har arkitekter och planerare och de har ändrat på planerna enligt önskemål, så det är ett stort jobb före vi har anbudet på bordet, säger tekniska nämndens ordförande Rabbe Dahlqvist (SFP).

Förhandlingar med två företag

Kommunen förhandlade till en början med fem till sex olika företag. Men de har så småningom droppat av och för tillfället finns det två företag som Sjundeå förhandlar med.

På fredag blir det klart om de lämnar in anbud för att förverkliga skolcentrumet eller inte.

- Vi lever i spännande tider, konstaterar Rabbe Dahlqvist.

Porträttbild av Rabbe Dahlqvist.
Tekniska nämndens ordförande Rabbe Dahlqvist (SFP). Porträttbild av Rabbe Dahlqvist. Bild: Yle/Minna Almark Rabbe Dahlqvist,Sjundeå,Västnyland

Då man använder sig av livscykelmodellen är det enligt Dahlqvist praxis att erbjuda en anbudspremie.

Trots att beslutet om premien fattades på kommunstyrelsens möte i måndags (2.3) har den funnits på förhandlingsbordet redan en längre tid.

Hur avgörande är anbudspremien för att ni ska få in anbud?

- Jag tror inte att det är avgörande, men det har ingått i diskussionerna. Man kan säga att det kunde ha fattas beslut om det tidigare.

Anbudspremier används i samband med livscykelmodellen

Många skolor i huvudstadsregionen är byggda enligt den här modellen och där använder man sig också av anbudspremier. Det här är första gången som Sjundeå använder sig av modellen, säger Dahlqvist.

- Det här är ett sätt att skydda kommunen mot fuktskador. Men slutresultatet är kanske inte det billigaste.

Sjundeå kommun hyr skolcentrumet av byggbolaget i 20 års tid. På det sättet syns utgifterna i budgeten som en hyra och inte som en investering.

Utgångspunkten är att kostnaderna för att bygga skolcentret inte överskrider 20 miljoner euro.

- Om vi skulle göra en investering på 20 miljoner euro med lån, skulle vi bli en kriskommun, konstaterar Rabbe Dahlqvist.

Kommunstyrelsen beslöt på sitt möte i måndags (2.3) att Sjundeå har
rätt till material som ingår i de godkända anbuden, så som planer, ritningar och innovationer då man betalar ut premien.

Anbudsgivaren kan i sitt anbud avstå från anbudspremien och då har beställaren ingen rätt till material i anbudet.

Läs också