Hoppa till huvudinnehåll

Turkiet skickar ytterligare 1 000 poliser till gränsen för att skuffa tillbaka flyktingar mot Grekland

Turkiet skickar ytterligare ett 1 000-tal specialpoliser till den grekiska gränsen för att förhindra flyktingar där från att återvända till Turkiet. Grekland som har stoppat flyktingarna bland annat med hjälp av tårgas, får stöd av andra EU-länder för sitt beslut att inte längre ta emot asylansökningar.

Tusentals flyktingar har anlänt till landgränsen mellan Grekland och Turkiet sedan turkarna förra veckan igen började tillåta flyktingar att ta sig till den grekiska gränsen och vidare till Europa.

Längre söderut har minst ett tusental flyktingar samtidigt försökt ta sig över Egeiska havet till grekiska öar som Lesbos, där öbor har försökt stoppa flyktingar från att stiga i land.

Vid landgränsen i norra Grekland har man under veckan bevittnat våldsamma scener då grekiska gränsvakter har stoppat flyktingar hårdhänt, bland annat med hjälp av tårgas.

Turkiet hävdar att en flykting har skjutits ihjäl och att över 160 har skadats, något som Grekland bestämt förnekar.

Turkiets inrikesminister Suleyman Soylu besökte på torsdagen gränsstaden Edirne, där han anklagade grekisk polis för att använda oproportionerligt våld.

- De skadade 164 personer. De försökte skuffa 4 900 människor tillbaka till Turkiet, så vi förlägger 1 000 poliser från vår specialstyrka
för att förhindra att människorna skuffas tillbaka, sa Soylu.

Grekland anklagar Turkiet för att aktivt ha hjälpt flyktingar att nå gränsen i utpressningssyfte, för att få mer pengar och politiskt stöd i Turkiets upptrappade konflikt med Syrien och Ryssland.

Grekland anklagar turkarna för propagandametoder och skrämseltaktik och vägrar att ta emot nya asylansökningar för tillfället. Grekland stöds av andra EU-länder som Finland, som har sagt sig vara beredda att skicka egna gränsvakter till området för att bistå Grekland.


Källor: Reuters, AFP

Läs också