Hoppa till huvudinnehåll

Britta Lindblom från Ingå tvungen att lägga all flyktinghjälp på grekiska Kos på is: "Det har aldrig varit så tröstlöst som nu"

Profilbild på Britta Lindblom utomhus i Ingå i soligt oktoberväder.
Britta Lindblom kan endast hjälpa nyförlösta kvinnor i nuläget. Profilbild på Britta Lindblom utomhus i Ingå i soligt oktoberväder. Bild: Yle/ Tiina Grönroos Kos,Grekland,flyktingar,flyktingläger,flyktingarbete,britta lindblom

I över fem år har Britta Lindblom, långvarig lokalpolitiker i Ingå, hjälpt flyktingarna på lägret på den grekiska ön Kos. Nu har ändå nästan samtliga hjälporganisationer dragit sig tillbaka av rädsla för det ökade våldet.

- Läget är ganska hotfullt. Jag har arbetat med flyktingar i över fem år, och det har aldrig varit så tröstlöst som det är just nu, beskriver Lindblom.

Skulle njuta av sol och värme

För sex år sedan flyttade hon till Kos för att njuta av sol och värme och skriva. Snart blev det ändå arbetet med att hjälpa människor på flykt som tog upp hela hennes tid.

Förra veckan uppgav Turkiet att man öppnar gränsen norrut för hundratusentals migranter som länge levt i flyktingläger i Turkiet.

Minst ett 1000-tal flyktingar har sedan söndagen försökt nå grekiska öar i Egeiska havet.
Över tusen flyktingar och migranter har anlänt till de grekiska öarna de senaste dagarna. Minst ett 1000-tal flyktingar har sedan söndagen försökt nå grekiska öar i Egeiska havet. Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press Grekland,flyktingar

Över tusen flyktingar har anlänt till grekiska öar i Egeiska havet sedan turkarna öppnade portarna under veckoslutet.

I klippet ser man hur flyktingar och migranter som försöker ta sig i land på ön Lesbos möter på motstånd.

Medlemmar av det högerextrema partiet Gyllene Gryning ser inte med blida ögon på läget.

- De har blivit väldigt aggressiva när det gäller flyktingarna. De drar med sig andra människor som kanske inte har tänkt igenom det så mycket. De står vid stränderna med påkar och stenar och försöker hindra människor att komma i land, berättar Lindblom.

Hon menar att också polisen står handfallen.

- Alla är rädda. Polisen är rädd och gränspolisen är rädd. De som följt med nyheter från Grekland har säkert sett hur fotografer och andra som är oskyldiga, som bara stått på sidan, har slagits ner med påkar och stenar.

Den grekiska polisen har också anklagats av Turkiets inrikesminister för att använda oproportionerligt våld mot flyktingarna och migranterna vid gränsstaden Edirne. I norra Grekland har grekiska gränsvakter stoppat flyktingar hårdhänt, bland annat med hjälp av tårgas.

En del av de unga männen i hamnen i Thermi, nordöstra Lesbos, angrep en utländsk journalist och kastade hans tillhörigheter i havet.
Några unga män i angriper en utländsk journalist på Lesbos och kastar hans tillhörigheter i havet. En del av de unga männen i hamnen i Thermi, nordöstra Lesbos, angrep en utländsk journalist och kastade hans tillhörigheter i havet. Bild: AFP / Lehtikuva Lesbos

Våldsamheterna är orsaken till att Britta Lindblom ligger lågt just nu.

- Vi har lagt ner all verksamhet. Ifall vi, eller bilar vi använder, blir igenkända så kan vad som helst hända, förklarar hon.

Högljuddare och aggressivare

Lindblom berättar att också den allmänna attityden gentemot flyktingarna börjat hårdna.

- Hittills har det varit någon slags samexistens. Det har alltid funnits de som inte tycker om flyktingarna. Men nu har de blivit så hemskt mycket högljuddare och så väldigt mycket aggressivare.

Som ett exempel nämner hon att organisationen letat efter en hyreslokal för förnödenheter så som kläder och mediciner. Plötsligt har alla som tidigare varit villiga att hyra en lokal dragit sig ur. Det kan också bero på rädsla, menar Lindblom.

1 500 barn på lägret

Lägret på Kos är dimensionerat för 800 personer, berättar Lindblom.

- Nu bor där 5 000 varav 1 500 är barn.

Efter att frivilligorganisationerna varit tvungna att dra sig tillbaka återstår inte mycket hjälp för dem som bor på lägret.

- Det finns en läkare på 5 000 människor, så det är ganska knackigt. De får en dagsranson mat som är ordnat via EU och samhället, men det är allt de får, säger Lindblom.

Två barn utanför ett tält på flyktinglägret.
1 500 av de som bor på lägret i Kos är barn. Det råder fotograferingsförbud på det lägret så bilden är från lägret på Lesbos. Två barn utanför ett tält på flyktinglägret. Bild: Orestis Panagiotou / EPA Lesbos,asylsökande,Grekland

En del har varit på lägret redan i närmare fem år.

- De mår jättedåligt. En kvinna sade att varje dag känns som hundra dagar, beskriver Lindblom.

"Hade inte räknat med fem år på en grekisk ö"

En del bor i containrar medan andra har byggt tält av presenningar. Ett av de största problemen menar Lindblom att är bristen på aktivitet.

- De blir väldigt passiviserade. Det är väldigt många deprimerade människor, sådana som försöker skada sig själva.

- Då de åker från Turkiet och betalar 1 000 -1 500 euro per person, har ingen av de här personerna räknat med att de ska fastna på en grekisk ö i åratal.

Hjälper nyförlösta kvinnor som återvänder till lägret

Den enda verksamhet som Lindblom och hennes väninna Jaana Trakossa har kunnat fortsätta med är hjälpen för kvinnor som nyligen fött barn.

- Vi delar ut mammalådor enligt finsk modell. Vi för ett grundförråd till de nyförlösta mammorna och deras bebisar, berättar Lindblom.

Kvinnorna föder på sjukhus men skickas sedan tillbaka till lägret.

- I dag åskar och regnar det alldeles fruktansvärt, så jag kan inte tänka mig att det är så positivt att lämna sjukhuset och komma tillbaka till lervällingen.

Artikeln bygger på en intervju av Bubi Asplund.

Här kan du lyssna på Britta Lindbloms sommarprat i Yle Vega:

Läs också