Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset har lett till tusentals fler distansmöten varje dag i Finland: "Det här är det moderna sättet att jobba, och så kommer det att fortsätta"

Laptop i vardagsrum fyllt av leksaker.
Många passar på att jobba hemifrån. Laptop i vardagsrum fyllt av leksaker. Bild: Yle/Rolf Granqvist distansarbete,arbete och barn

Antalet möten på nätet har ökat kraftigt på sistone till följd av det nya coronaviruset, visar uppgifter som Svenska Yle har tagit del av.

Företaget Cisco, som tekniskt möjliggör många distansmöten i Finland, berättar att man har lagt märke till mer än 20 000 fler distansmöten än normalt hos finländska organisationer.

Siffran gäller bara under den senaste veckan.

Om trenden håller i sig innebär det försiktigt räknat att det kommer att ske åtminstone 100 000 fler möten den här månaden jämfört med normalt – enbart med Ciscos teknik.

Därtill kommer förstås andra företags tjänster.

Också till exempel Google och Microsoft erbjuder organisationer möjlighet till distansmöten, men de har inte berättat hur användningen har förändrats.

Den växande trenden beror på att många finländare har jobbat hemifrån under de senaste dagarna för att minska risken för coronasmitta.

Även många affärsresor utomlands har ställts in – framför allt till Italien, Kina och Sydkorea.

– Jag tror att åtminstone de stora globala företag som verkar i Finland, men säkert också många andra organisationer, kommer att begränsa anställdas resande. Det ökar antalet distansmöten ytterligare, säger Janne Tägtström som är vd för Cisco i Finland och Baltikum.

Det är inte bara mötena som har blivit fler, samtidigt har antalet mötesdeltagare nästan fördubblats.

Forskare gillar distansarbete

Statens tekniska forskningscentral VTT är en av många organisationer som har förbjudit anställda att åka på arbetsresa till de områden som finländska myndigheter rekommenderar att man undviker.

Ledande forskare Mikko Pihlatie har under senare tid haft fler distansmöten, särskilt internationellt, men också mellan forskningscentralens olika byggnader i Esbo.

– Personligen tycker jag att det funkar hur bra som helst. Man sparar tid, man behöver inte åka bil eller flytta sig till ett annat ställe och det är mer effektivt, säger Pihlatie.

Porträtt på Mikko Pihlatie.
Mikko Pihlatie jobbar på Statens tekniska forskningscentral VTT i Esbo. Porträtt på Mikko Pihlatie. porträtt,Mikko Pihlatie

Han tillägger att det ibland kan vara tekniska problem med videoförbindelsen eller ljudet men det brukar gå att lösa ganska snabbt.

Pihlatie bedömer att distansmöten kommer att fortsätta användas flitigt också efter att läget med coronaviruset inte är lika akut längre.

– Egentligen hoppas jag det. För jag tycker att det är det moderna sättet att jobba. Det finns tillfällen då det är bättre att sitta i samma rum, ansikte mot ansikte, men det finns väldigt många tillfällen då det funkar att jobba på distans.

Som trafikforskare betonar han att det är mer miljövänligt att låta bli att resa.

– Den mest miljövänliga transporten är den resan som inte görs. Så man kan låta data åka runt istället för vi människor.

Tekniken upprätthåller affärsverksamheten

På företaget Wärtsilä har man vanan inne när det gäller att ha virtuella möten. Vanligen håller man 1 700 distansmöten per dag.

Det här antalet har, liksom i många andra organisationer, varit betydligt högre under den senaste veckan på grund av coronaviruset.

– I Trieste i Italien har vi en stor fabrik och vi brukar resa dit ganska ofta, och just nu kör vi virtuell teknik för att kunna hålla normal affärsverksamhet, berättar kommunikationsdirektör Atte Palomäki.

Porträtt på Atte Palomäki.
Atte Palomäki säger att Wärtsilä har vanan inne vad gäller distansmöten. Porträtt på Atte Palomäki. porträtt

Wärtsilä har också fabriker i Kina och där finns varv som bygger fartyg med företagets produkter.

Palomäki tillägger att många av företagets kunder, till exempel i USA, låter bli att resa för tillfället. Det ökar ytterligare på antalet distansmöten de anställda behöver delta i.

Läs också