Hoppa till huvudinnehåll

Eldupphöret i Idlib trädde i kraft vid midnatt och har lett till "relativt lugn" - men få vågar tro att det håller

En medlem av frivilligkåren Vita hjälmarna bär på ett barn som räddats ur rasmassor i Maaret Misrin, Idlib, efter torsdagens flygattack utförd av syriska regeringsstyrkor.
En medlem av frivilligkåren Vita hjälmarna bär på ett barn som räddats ur rasmassor i Maaret Misrin, Idlib, efter torsdagens flygattack utförd av syriska regeringsstyrkor. En medlem av frivilligkåren Vita hjälmarna bär på ett barn som räddats ur rasmassor i Maaret Misrin, Idlib, efter torsdagens flygattack utförd av syriska regeringsstyrkor. Bild: AFP / Lehtikuva Idlib

Vid midnatt trädde ett skakigt eldupphör i kraft i Idlib-provinsen i nordvästra Syrien, efter överenskommelsen mellan Rysslands president Vladimir Putin och hans turkiske kollega Recep Tayyip Erdoğan. Bara timmarna innan dödades åtminstone 15 civila och 21 syriska soldater.

Redan i samband med att Putin och Erdoğan presenterade sin överenskommelse, varnade Erdoğan för att Turkiet förbehåller sig rätten till hårda vedergällningar mot syriska attacker om Damaskus bryter mot överenskommelsen.

Ännu efter att eldupphöret trätt i kraft uppgav det turkiska försvarsministeriet att turkiska drönare "neutraliserat", det vill säga dödat, åtminstone 21 syriska soldater sent på torsdag eftermiddag. Det ska ha varit en vedergällning för att två turkiska soldater dödats timmarna innan.

Natten till torsdagen dödades också minst 15 civila utanför staden Maaret Misrin i ett ryskt flyganfall, enligt Syriska människorättsobservatoriet. Attacken ska ha riktats mot ett område där flyktingar från provinsen samlats.

Medlemmar av frivilligkåren Vita hjälmarna bär bort dödsoffer efter flygattacken utanför Maaret Misrin. Bland dödsoffren ska det ha funnits åtminstone ett barn.
Medlemmar av frivilligkåren Vita hjälmarna bär bort dödsoffer efter flygattacken utanför Maaret Misrin. Bland dödsoffren ska det ha funnits åtminstone ett barn. Medlemmar av frivilligkåren Vita hjälmarna bär bort dödsoffer efter flygattacken utanför Maaret Misrin. Bland dödsoffren ska det ha funnits åtminstone ett barn. Bild: AFP / Lehtikuva Idlib,Vita hjälmarna

Timmarna efter att eldupphöret trädde i kraft beskrev Syriska människorättsobservatoriet situationen i Idlib som "relativt lugn". De syriska och ryska flygräderna ska då ha upphört, men det förekom fortfarande spridd syrisk artillerield mot jihadistgrupper i utkanterna av provinsen.

Tanken är att Ryssland ska se till att de syriska regeringsstyrkorna respekterar överenskommelsen och Turkiet ska se till att olika rebellgrupper håller sig lugna.

Flera bedömare, bland dem korrespondenten Hashem Ahelbarra på Al-Jazeera, ser överenskommelsen mellan Putin och Erdoğan som något som Erdoğan kan presentera som en stor seger.

Han fick ett eldupphör och en säkerhetskorridor längs den viktiga motorvägen M4. Säkerhetskorridoren ska dessutom patrulleras gemensamt av turkiska och ryska styrkor.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och hans ryske kollega Vladimir Putin såg nöjda ut efter sin gemensamma presskonferens i Kreml på torsdagen.
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och hans ryske kollega Vladimir Putin såg nöjda ut efter sin gemensamma presskonferens i Kreml på torsdagen. Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och hans ryske kollega Vladimir Putin såg nöjda ut efter sin gemensamma presskonferens i Kreml på torsdagen. Recep Tayyip Erdogan,Vladimir Putin

Dessutom kom de två presidenterna överens om att internflyktingar ska kunna återvända till områden i Idlib som de lämnat under den rysk-syriska offensiven.

Internflyktingar i provinsen som nyhetsbyrån AFP talat med vågar inte tro på den här överenskommelsen.

- Den kommer att sluta precis som tidigare överenskommelser, säger Mouawiya Agha som kommer från södra Idlib.

Eldupphöret är skakigt och med första brottet mot överenskommelsen kommer striderna att återupptas

- Regimen kommer inte att dra sig tillbaka från Idlib. Det här eldupphöret är skakigt och med första brottet mot överenskommelsen kommer striderna att återupptas, säger Mustafa Sejari till Al-Jazeera. Sejari tillhör en av rebellgrupperna.

Sejari påpekar också att få av internflyktingarna vågar återvända till sina hem åtminstone i sådana trakter där regeringsstyrkor är närvarande.

Källor: AFP, Reuters, Al-Jazeera, Yle