Hoppa till huvudinnehåll

Expressen: Coronaviruset sätter stopp för den italienska sprintstjärnan Federico Pellegrino vid USA:s gräns – säsongsavslutningen hotad

Federico Pellegrino efter ett lopp.
Federico Pellegrino är fyra i sprintsammandraget. Federico Pellegrino efter ett lopp. Bild: imago images / All Over Press Federico Pellegrino

Det var tänkt att sprintsäsongen i längdskidåkning skulle avslutas i Minnesota, USA, om en och en halv vecka, men nu är löper tävlingen risk att inhiberas. Enligt det internationella skidförbundet Fis skulle italienaren Federico Pellegrino inte släppas in i USA på grund av coronaviruset som fått fotfäste i Italien. Jag har befunnit mig i Skandinavien i tre veckor, säger Pellegrino.

Efter veckoslutets distanslopp i Norge drar världscupcirkusen västerut. Lopp i såväl Kanada som USA är inplanerade i mitten av mars.

I Nordamerika skulle det framför allt åkas sprint. Två sprintlopp står på programmet i kanadensiska Quebec innan avslutningen i Minnesota den 17 mars.

"Mer krångligt i USA"

Italienaren Federico Pellegrino, som hör till världens bästa herrsprintrar, löper risk att inte släppas in i USA på grund av det härjande coronaviruset i Italien. Det uppger det internationella skidförbundets tävlingschef Pierre Mignerey till Expressen.

– I Kanada är det inga problem. Men det är lite mer krångligt i USA. Bestämmelserna vid den amerikanska gränsen är lite tuffare för medborgare i en del specifika länder just nu. De får inte komma in utan 14 dagars karantän.

I nuläget portas bland annat kineser och italienare vid gränsen.

– Med tanke på vad som händer just nu kan ju allt förändras snabbt. Redan i morgon kan samma sak gälla Tyskland, Frankrike eller Norge. Ingen vet, säger Mignerey.

ÅkarePoäng
1. Johannes Høsflot Klæbo (Norge)550
2. Erik Valnes (Norge)405
3. Pål Golberg (Norge)386
4. Federico Pellegrino (Italien)385
5. Lucas Chanavat (Frankrike)373

Pellegrino är fyra i herrarnas sprintcup och har realistiska möjligheter att avancera till tvåa om han får till det i Kanada och USA.

Italienaren själv kommenterade situationen i Norge i onsdags.

– I Trondheim var det många norrmän som såg på mig som ett virus, trots att jag har befunnit mig i Skandinavien i tre veckor, konstaterade Pellegrino till NRK.

Tvingas Fis ställa in?

Mignerey säger att förbundet kan komma att ställa in tävlingen i Minnesota.

– Om nationer som vill delta inte får det, trots att de har friska åkare – då måste vi nog ställa in tävlingen i USA, säger han till Expressen.

I damernas sprintcup ligger svenskorna Linn Svahn och Jonna Sundling bäst till i kampen om segern.

ÅkarePoäng
1. Linn Svahn (Sverige)509
2. Jonna Sundling (Sverige)486
3. Anamarija Lampic (Slovenien)472
4. Natalja Neprjajeva (Ryssland)358
5. Maiken Caspersen Falla (Norge)351