Hoppa till huvudinnehåll

Låsfabriken i Björkboda planeras bli kreativt center

Bild på Björkboda låsfabrik taget genom ett stängsel.
Björkboda låsfabrik kan bli en arbetsplats för kreativa människor på Kimitoön. Bild på Björkboda låsfabrik taget genom ett stängsel. Bild: Yle/Amanda Wikman Abloy Oy,fabrik,björkboda låsfabrik

Jobbar du i en kreativ bransch? Har du behov av ett arbetsutrymme där du också kan socialisera med likasinnade?

En grupp människor planerar ett företagscenter i den gamla låsfabriken i Björkboda på Kimitoön. Projektet Plan B ska bland annat samla kreativa hantverkare som finns utspridda på ön till ett ställe.

Många hantverkare jobbar i dag ensamma hemma, och det här skulle ge en möjlighet för dem att kunna tillbringa åtminstone en del av arbetstiden bland andra likasinnade, kreativa människor, berättar Satu Zwerver som hör till projektgruppen.

Utrymmesbrist torde man åtminstone inte behöva oroa sig för – den gamla låsfabriken är enligt Lantmäteriverkets karttjänst cirka 7 000 kvadratmeter stor.

En kvinna och en man står på en grusväg utanför ett gult hus. Kvinnan har en basker på huvudet.
Satu Zwerver och Mats Nurmio. En kvinna och en man står på en grusväg utanför ett gult hus. Kvinnan har en basker på huvudet. Bild: Yle/Amanda Wikman Kimito,företagsrådgivare,projekt plan b

Plats för både hantverkare och industrier

Gruppen har gått igenom olika byggnader på Kimitoön och fastnade för fabriken i Björkboda. Men det planerade centret är inte bara till för hantverkare och kreativa människor.

- Det behövs också lite industriella företag för att fylla utrymmet, säger Zwerver.

På fredagen ordnar gruppen ett möte i Kimito där de som är intresserade av att vara en del av centret får komma med egna idéer och påverka hur fabriksutrymmet ska användas.

- Vi hoppas att det kommer många som är intresserade eller som vill säga någonting kritiskt för det hjälper också att föra saken vidare, säger Zwerver.

En skylt på ett stängsel där det står "tillträde förbjudet".
I framtiden är det kanske fritt fram för kreativa människor att tillträda området. En skylt på ett stängsel där det står "tillträde förbjudet". Bild: Yle/Amanda Wikman Kimito,fabrik,skyltar,bjrökboda låsfabrik

Från kommunens sida ser man också gärna att det flyttar in någon verksamhet i den annars tomma fabriksanläggningen, berättar Mats Nurmio som är företagsrådgivare på Kimitoön. Kommunen är med och stöder utvecklingen av projektet där det är möjligt, till exempel med kontakter.

- Jag tycker att det är jättefint att det är företaget och hantverkarna själva som har satt igång det här initiativet, säger han.

Praktiska detaljerna oklara

Låsfabrikens ägare Abloy vill gärna sälja hela fabriken, men de praktiska arrangemangen är inte klarlagda ännu. Zwerver säger att om de vill hyra utrymmet måste de hyra ett ganska stort område, och därför har gruppen tänkt att det vettigaste är att köpa.

- På det viset kan man själv bestämma allt vad man vill göra, och man kan också själv få hyresintäkter, säger hon.

Fredagen den 6 mars ordnas en träff för intresserade i Villa Lande i Kimito klockan 16-18.