Hoppa till huvudinnehåll

Usel säsong för Vasa Sport - ledningen kritiseras hårt på vissa håll

Jukurit firar mål mot Vasa Sport.
Så här har det sett ut under största delen av säsongen. Jukurit firar mål mot Vasa Sport. Bild: Kuvavain Vasa Sport,Jukurit,ishockey

Rent spelmässigt har Vasa Sports säsong varit katastrofalt dålig. I skrivande stund ligger laget sist i tabellen och kämpar på sin höjd om att avancera förbi Jukurit som är näst sist i tabellen. Flera av lagets bästa spelare har redan lämnat truppen mitt i säsongen och för resten hägrar semestern om några veckor.

Situationen är onekligen bisarr med tanke på att arbetet med att bygga framtiden är hårt på gång medan laget ännu måste spela matcher mest för syns skull.

Enligt Kurtén var stämningen i laget betydligt dystrare i november, när man ännu på något sätt kämpade om en slutspelsplats. Nu har spelarna godkänt situationen och spelar mest för att klara av säsongen med någon slags stolthet.

- Sedan väntar många spelare redan på att få revansch i nästa år, säger Kurtén.

I sociala medier och på diskussionsforum är kritiken mot Vasa Sports ledning, främst vd Tomas Kurtén och sportchefen Markus Jämsä ganska hård. Enligt många som uppenbarligen är missnöjda med lagets prestationer borde ledningen bära sitt ansvar och avgå.

Hur förhåller sig ledningen till sådan kritik, särskilt efter en så pass tung säsong?

- Jag läser inte de här kolumnerna speciellt mycket, men förstås hör jag en del. Bolagsstämman väljer styrelsen och styrelsen väljer vd:n. Finns det en sådan syn på saken att det skulle vara bra att byta ut folk så ska man förstås göra det.

Tomas Kurtén menar att han i första hand grubblar på hur det går för hockeyn i Vasa, hur det går för Sport och hur man kunde få det att gå bättre. Han välkomnar alla goda och konstruktiva förslag som hockeyfansen kunde tänkas ha.

- Man får gärna komma förbi och snacka och berätta vilka idéer man har för att det här ska bli supermycket lättare för oss alla, välkomnar Kurtén.

En vändning i trenden för laget

Kurtén medger att laget har hamnat i en negativ spiral och han ser vikten i att komma ut ur den. Allt det nya som händer tror han att kommer att ha en positiv effekt under de kommande två-tre åren.

En annan svår nöt att knäcka är att få samtliga, dvs spelare, sponsorer och hockeyfans övertygade om att det kommer att vända för Vasa Sport. Enligt Kurtén är laget redan övertygade i och med att en hel del spelaravtal redan gjorts som inte kan publiceras så länge säsongen pågår.

Även jobbet med att skrapa ihop sponsorer ligger före i tidtabellen jämfört med fjolåret. Det återstår alltså att få publiken övertygad.

- Det är klart att en del av publiken är mycket kritisk, här var mycket publik när man vann mästerskap och mindre publik när man inte vinner mästerskap, säger Kurtén.

Inom ledningen är andan god och dialogen öppen om de problem som finns, hävdar Kurtén. Enligt honom är det ingen som tycker att det handlar om olösliga problem. Attityden ligger mer åt det hållet att det är dags att kavla upp ärmarna och göra något åt saken.

Men när kommer vi då att se en förändring inom Vasa Sport?

När tror Tomas Kurtén att Sport har i snitt över 3000 åskådare per match och spelar playoff-hockey igen?

- Nästa säsong då vi sitter här så har vi haft 3300 åskådare i snitt per match och vi väntar på att vi ska spela kvartsfinal, förutspår Kurtén.

Sport spelar sin sista match före sommarlovet 14.3. borta mot JYP. Ligasäsong nummer 46 startar i september 2020.

Läs också