Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset tömmer restauranger och museer i Italien - landets redan krassa ekonomi rasar

Turistguiden Sara Giorgi tillsammans med turister på torget i Piceno där många filmer har spelats in under åren.
Turistguiden Sara Giorgi tillsammans med turister på torget i Piceno, där många filmer har spelats in under åren. Turistguiden Sara Giorgi tillsammans med turister på torget i Piceno där många filmer har spelats in under åren. Bild: Yle/ Christin Sandberg Italien,guide,turister

Coronaviruset sprider sig i Italien och slår hårt mot en redan mycket svag ekonomi.

Särskilt drabbade är de som arbetar inom turistnäringen, tillverkningsindustrin och restaurangbranschen. Landets skuldtyngda ekonomi begränsar stödet till de drabbade.

- Italien hade redan gått in i en lågkonjunktur - den fjärde på tolv år - när coronaviruset drabbade landet, säger Stefano Lepri, ekonomijournalist och ledarskribent på dagstidningen La Stampa.

Han fortsätter:

- Faktum är att Italien inte har haft någon ekonomisk tillväxt sedan finanskrisen 2008. Det gör att de ekonomiska konsekvenserna blir mycket allvarliga här. I vilken omfattning, är ännu för tidigt att säga.

Stefano Lepri, ekonomijournalist och ledarskribent på La Stampa.
Stefano Lepri, ekonomijournalist och ledarskribent på tidningen La Stampa, säger att coronaviruset slår hårt mot Italien som redan har en skuldtyngd ekonomi. Stefano Lepri, ekonomijournalist och ledarskribent på La Stampa. Bild: Yle/ Christin Sandberg coronavirus,Italien,La Stampa,Stefano Lepri

Ekonomin i landet är centrerad kring bland annat turistnäringen och tillverkningsindustrin, två sektorer som är särskilt utsatta under virusspridningen.

I landets näst största stad och ekonomiska nav, Milano, har gatorna gapat folktomma sedan coronaviruset bröt ut i en kommun drygt en timma söder om storstaden.

Likaså välbesökta turistställen som Venedig, Florens och Pisa i Toscana har tappat i stort sett alla turister.

Trettio miljoner färre turister har kommit till Italien. Det har inneburit sju miljarder euro i förlorade inkomster.

Skolor, bibliotek och museer har stängts

Coronaviruset har inte bara skrämt människor till att stanna hemma.

Det har även inneburit att den italienska regeringen har tagit till drastiska åtgärder för att försöka stoppa smittspridningen.

Förutom att isolera invånarna i de värst drabbade kommunerna har man stängt ner skolor, bibliotek, museer och teatrar i hela landet, vilket också drabbar den inhemska turismen.

- Italienarna äter mycket ute och restaurangbranschen är en annan stor och viktig sektor som sysselsätter många människor. Slutar italienarna att gå ut och äta på restaurang kommer det också att skada ekonomin, säger Lepri.

De arbetstillfällen som har skapats i landet de senaste åren är uttryckligen i restaurang- och servicesektorn. I stort sett alla nya anställningar är deltidssysselsättningar, många utan garantier och rättigheter.

Avbokningar på pappersmuseet

Claudia Crocetti arbetar på pappersmuseet i Fabriano. Trots att museet nu håller stängt fortsätter hon gå till arbetet.

- Jag sitter och tar emot telefonsamtal och mejl om avbokningar, säger hon.

Mars, april och maj är högsäsong för skolresor och till pappersmuseet kommer skolelever från hela landet.

- Vi hade tio grupper om dagen inbokade under mars och alla är avbokade, och nu börjar de lämna återbud även inför april och maj, säger Crocetti.

Crocetti, som är anställd av kommunen, har i alla fall fortsatt rätt till lön under rådande omständigheter. Det gäller långt ifrån alla i Italien där prekära arbeten med osäkra anställningar är vanliga, också inom kultursektorn.

Claudia Crocetti.
Claudia Crocetti fortsätter gå till arbetet på pappersmuseet Museo della Carta, trots att det är stängt för besökare. Claudia Crocetti. Bild: Yle/ Christin Sandberg coronavirus,Italien

Sara Giorgi är frilansande turistguide sedan tjugo år tillbaka och ordförande i Federagit, en intresseförening för guider och översättare i Ascoli Piceno, i regionen Marche.

- Allt står still för tillfället och risken är att vi förlorar hela vårsäsongen, vilket skulle innebära en förlorad halvårsinkomst för oss, säger Giorgi.

I det besked regeringen lämnade i veckan kommer anställda inom turistnäringen få skattelättnader under våren för att inte helt gå på knäna på grund av uteblivna inkomster, men det gäller inte guider som arbetar som egenföretagare.

- Vi hade precis återhämtat oss från den allvarliga jordbävning som ägde rum i Marche 2016 och såg intresset för våra konstskatter öka igen - inte minst bland utländska turister, säger Sara Giorgi.

Bil- och vitvaruindustrin drabbade

En annan utsatt sektor är tillverkningsindustrin. Både bil- och vitvaruindustrin, som tar emot elektronikdelar från Kina, drabbas, precis som i andra länder, av stängda fabriker och exportstopp från Kina.

- Skulle fabrikerna bli tvungna att stänga ner för att förhindra smittspridning av viruset så skulle det också innebära ett jättehårt slag mot ekonomin, säger Stefano Lepri från dagstidningen la Stampa.

Regeringen har hittills beslutat att lägga 4 miljarder euro på att bekämpa coronaviruset. Frågan är om det räcker.

- Regeringen är villig att satsa mycket mer, men problemet är de skulder som Italien dras med, vilket begränsar det ekonomiska utrymmet rejält.

Det EU-stöd som har nått landet kommenterar Lepri som mycket blygsamt.

Men trots att den italienska ekonomin är skuldsatt vill Stefano Lepri understryka att Italien har en bra och fungerande offentlig sjukvård.

- Vårt hälsosystem fungerar bra. Det visar även internationella jämförelser, säger han.