Hoppa till huvudinnehåll

President Trump bytte stabschef igen - Meadows blir Trumps fjärde stabschef

Mark Meadows, kongressledamot från North Carolina, blir Trumps nye stabschef.
Mark Meadows, kongressledamot från North Carolina, ersätter Mick Mulvaney. Mark Meadows, kongressledamot från North Carolina, blir Trumps nye stabschef. Mark Meadows

Den 60-årige republikanske kongressledamoten från North Carolina, Mark Meadows, blir president Donald Trumps nye stabschef. Det var väntat att Mike Mulvaney får flytta på sig. Trump vill sopa rent efter riksrättsprocessen och inför presidentvalet.

President Trump gav besked om den senaste ommöbleringen på Twitter på fredag kväll, lokal tid. Strax efter att han anlänt till sitt Florida-residens Mar-a-Lago för veckoslutet berättade han om utnämningen.

Enligt Trump har han länge arbetat med och känt Meadows och relationen mellan dem är mycket god.

Trump tackade också Mulvaney för att han tjänat administrationen "så väl" och meddelade att Mulvaney nu blir USA:s särskilda sändebud för Nordirland.

Under sina drygt 14 månader på den viktiga posten blev Mulvaney aldrig uppgraderad till ordinarie stabschef. Han har fått nöja sig med titeln "tillförordnad stabschef" och det har setts som ett tecken på att Trump aldrig varit helt nöjd med hans insats.

En arkivbild på Vita husets tf stabschef Mick Mulvaney från den 19 januari 2018.
Mick Mulvaney verkade som Vita husets budgetchef ännu i januari 2018 då den här bilden togs. En arkivbild på Vita husets tf stabschef Mick Mulvaney från den 19 januari 2018. Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO Mick Mulvaney

I samband med riksrättsprocessen hamnade Mulvaney riktigt i blåsvädret då han i oktober i fjol fick en fråga om militärhjälpen till Ukraina som i ett skede frystes av Vita huset.

Mulvaney erkände egentligen då att det gjorts för att förmå Ukraina att öppna en utredning med syfte att skada Trumps presumtiva rival, den demokratiska presidentaspiranten Joe Biden.

- Vi gör det här hela tiden inom utrikespolitiken, svarade Mulvaney journalisterna den gången.

- Och jag har nyheter för er alla. Vänj er. Det kommer att finnas politiska påtryckningar när det gäller utrikespolitik, tillade han.

Trots att Mulvaney sedan gjorde sitt yttersta för att få det sagda osagt, så glömdes det aldrig bort.

Mulvaney var också i övrigt djupt inblandad i just Ukraina-affären som var så central i riksrättsutredningen.

Viktigt att sopa rent och blåsa nytt liv i staben inför valet

Mulvaney har varit obrottsligt lojal gentemot Trump och det var han som myntade uttrycket "Let Trump be Trump" (låt Trump vara Trump). I motsats till sin företrädare John Kelly har han inte gjort några försök att lägga band på Trumps kontroversiella stil.

Ändå var beslutet att ersätta honom alltså ingen överraskning. Enligt de flesta politiska bedömarna har han i tilltagande grad förlorat presidentens förtroende och kontrollen över sin stab.

Enligt nyhetsbyrån AP hade en del av Trumps rådgivare varnat honom för att byta ut sin stabschef nu mitt under coronakrisen och att det till och med kunde skaka om marknaderna. Därför fattades beslutet efter att Wall Street stängts, enligt AP.

Mark Meadows har uppträtt mycket lojalt mot Trump ända sedan Trumps valkampanj. Bilden tagen 31.10.2019.
Mark Meadows har uppträtt mycket lojalt mot Trump ända sedan Trumps valkampanj. Bilden tagen 31.10.2019. Mark Meadows har uppträtt mycket lojalt mot Trump ända sedan Trumps valkampanj. Bilden tagen 31.10.2019. Bild: AFP / Lehtikuva Mark Meadows

En lång rad amerikanska medier ser ut att vara överens om att ommöbleringen kommer för att Trump vill sopa rent efter riksrättsprocessen och blåsa nytt liv i sin stab inför det kommande presidentvalet.

Mulvaneys efterträdare Mark Meadows har haft en framträdande roll i den konservativa Teapartyrörelsen och blev invald i representanthuset 2012 från North Carolina just som en företrädare för den konservativa rörelsen.

Meadows har uppträtt ytterst lojalt mot Trump ända sedan Trumps valkampanj och försvarat honom outtröttligt i olika offentliga sammanhang.

Enligt AP har Meadows gjort det fullständigt klart för Vita huset och Trumps närmaste att inte heller han har några som helst planer på att försöka lägga band på Trump.

"Den här presidenten och hans administration har en lång lista på otroliga segrar som de skänkt det här landet under den första mandatperioden - men det allra bästa återstår fortfarande - och jag ser framemot att bygga vidare på den framgången och fortsätta kampen för de bortglömda männen och kvinnorna i Amerika", hette det i ett uttalande från Meadows själv efter utnämningen.

Han gav också "sin vän" Mick Mulvaney många komplimanger i uttalandet.

Källor: AP, AFP, Yle, New York Times, Fox News

Läs också