Hoppa till huvudinnehåll

Storslam för Ski Team Mäenpää i FSSM – Viktor guldmedaljör efter sekundstrid mot farbror Hans: ”Det finns inga hemligheter, vi gör jobbet varje dag”

Bröderna Mäenpää jublar efter målgång.
Hannes, Hans och Viktor Mäenpää tog hand om medaljerna i FSSM. Bröderna Mäenpää jublar efter målgång. Bild: Yle / Carl-Magnus Långkvist längdskidåkning,hannes mäenpää

Målsättningen var en trippelseger och den infriades. Ski Team Mäenpääs åkare dominerade i det klassiska loppet vid FSSM. Om man har tålamod och jobbar hårt kommer resultaten, säger guldmedaljören Viktor Mäenpää.

För en knapp vecka sedan gjorde Viktor, Hans och Hannes Mäenpää sina livs insatser i Vasaloppet. Alla tre åkte då in bland de 40 bästa i världens största långlopp.

Efter den tävlingen har det varit snabba kast. I dag var trion tillbaka i tävlingsspåret och ställde upp i FSS-mästerskapen i Pedersöre. Och där levererade man på högsta nivå.

Målsättningen var att samtliga tre åkare skulle ta en medalj i dagens distanslopp över 15 kilometer och det lyckades.

Guldkampen blev riktigt tajt och till slut hade Viktor Mäenpää de klassiska marginalerna på sin sida. Viktor slog Hans med endast 1,4 sekunder. Hannes Mäenpää var 54 sekunder efter brodern Viktor i mål.

– Efter två varv kändes det inte som att det skulle bli seger men det är roligt att vinna, det sker inte varje dag. Jag trodde verkligen inte att det skulle gå vägen, säger Viktor Mäenpää till Yle Sporten.

Viktor Mäenpää rundar på stadion i FSSM.
Viktor Mäenpää vann FSSM-guld. Viktor Mäenpää rundar på stadion i FSSM. Bild: Yle/Carl-Magnus Långkvist längdskidåkning,viktor mäenpää

Hur kommer det sig att ni är så här bra?

– Det finns inga hemligheter, vi gör jobbet varje dag. Vi är målinriktade och försöker göra allt så professionellt som möjligt. Om man har tålamod och jobbar hårt kommer resultaten.

Viktor Mäenpää var 24:e man i Vasaloppet i söndags, och efter den urladdningen var han osäker på hur kroppen skulle reagera i FSSM.

– Jag har bara gjort lugn träning i veckan och därför var jag osäker på var jag skulle stå. Jag var sliten efter Vasaloppet. Jag är nöjd över att klara av att ta en seger i dag.

Vad betyder FSSM-mästerskapen för dig?

– Om jag ska vara helt ärlig så är det inget som fanns med i tävlingskalendern från början. Men det är ju roligt att tävla på hemmaplan och vi får visa upp vad det är vi håller på med och att det håller en hög klass, säger Mäenpää.

Efter helgens FSSM åker Viktor Mäenpää hem till Luleå. Där väntar träning inför några av säsongens sista höjdpunkter Birkebeinerrennet och långloppet Ylläs-Levi.

Den inhemska skidsäsongen bjuder på ytterligare ett FM i början av april, men där kommer vi inte att få se Viktor Mäenpää. Trots att han gick miste om ett FM-brons i tidigare i vinter så lockar inte en femmil.

– Det har inte varit aktuellt och det intresserar inte. Jag kommer inte att stå över Ylläs-Levi för en femmil i FM. FM kunde vara aktuellt om det passar in i schemat men det är satt utgående från långloppen, säger han.

Häger fick revansch efter silvret i sprinten

Om guldkampen var tajt på herrsidan var det precis tvärtom i damklassen. IF Minkens Julia Häger var överlägsen på 10 kilometer klassiskt och besegrade Jennie Lindvall från IF Åsarna med över en minut.

– Det kändes verkligen bra i dag och jag orkade trycka på. Igår hade jag jobbig dag och dålig känsla i kroppen. Så jag är lite överraskad.

– Just i dag värderar jag guldet högt eftersom jag inte riktigt känt igen min kropp den senaste tiden, säger Häger till Yle Sporten.

Julia Häger ser glad ut.
Julia Häger var överlägsen i distansloppet. Julia Häger ser glad ut. Bild: All Over Press / Marko Tuominiemi längdskidåkning,Julia Häger

Var det en skön revansch efter silvret i sprinten igår?

– Ja otroligt. Jag var riktigt sur efter sprinten så det var skönt med revansch, säger Häger.

FSSM skulle egentligen ha avgjorts i Kronoby men på grund av den milda vintern flyttades tävlingarna till Lappfors i Pedersöre.

Där hade man snö som räckte till en 1,7 kilometers bana. För damerna betydde det att man skulle runda banan sex gånger i distansloppet.

– På det sista varvet fick jag ropa och fråga pappa om verkligen var det sjätte varvet som jag åkte på. Man blir lite snurrig men det fanns ändå alla partier som man kan tänkas behöva, säger Häger.

Samtliga resultat från FSSM hittar ni här.