Hoppa till huvudinnehåll

Dheyaa Hamids café i Mosul bombades, nu byter han olja på Borgåbornas bilar - startsträckan är lång för asylsökande som vill bli företagare

Bilverkstad med bil på lift.
Dheyaa Hamid tvättar och fixar bilar i Ölstens i Borgå. Bilverkstad med bil på lift. Bild: Yle/Mikael Kokkola Bilverkstad,Dheyaa Hamid

För fem-sex år sedan var både Dheyaa Hamid och Armand Haji asylsökande i Borgå. Nu är de båda nyblivna företagare i Östnyland.

- Hej, hej och tack!

Det ropar några flickor, då de är på väg ut från den nyöppnade pizzerian i Söderkulla.

Arman Haji har fullt upp trots att lunchtiden redan är förbi.

- Det har varit en bra dag med över 50 kunder, säger han. Människor kommer nu hit för att pröva stället. Hoppas de kommer fler gånger.

Pizzabakning vid ugn.
Armand Hajis pizzeria i Söderkulla bjuder på allt från hamburgare till biffar. Pizzabakning vid ugn. Bild: Yle/Mikael Kokkola Immigrant,pizzor,Armand Haji

Till Finland och Borgå kom han som asylsökande vid årsskiftet 2014-2015 från Syrien. Hans far bodde då och bor ännu i Borgå tillsammans med sin finländska hustru.

Restaurangköket var från tidigare en bekant plats för Armand Haji. Att öppna eget var ändå ingen självklarhet.

Vågar försöka

- Många sade åt mig att inte börja med något företag, det blir bara konkurs av allting.

Men att endast studera finska och sitta hemma i soffan var för tungt.

- Jag har redan satt fem år av mitt liv på att vänta, det är väldigt stressigt. Att leva på Kela-pengar är inte min stil. Gör jag konkurs så lär jag mig ändå någonting av det hela, säger han.

Armand Haji talar i telefon.
Upp till tolv timmar sätter Armand Haji varje dag på sitt företagande. Armand Haji talar i telefon. Bild: Yle/Mikael Kokkola person,Immigrant,Armand Haji

Telefonen ringer och fler pizzor ska in i ugnen. Det nyrenoverade stället har omkring 50 kundplatser och en stor terrass.

- Jag magrade 12 kilo under de månader jag fixade upp platsen.

Armand Haji bor i Borgå med fru och två barn. Nu planerar han att flytta till Söderkulla.

- Arbetsdagarna blir lätt så långa då man precis har satt i gång med pizzerian, säger han.

För tillfället har han två anställda och om allt går bra skulle två personer till behövas.

- Det är svårt att få personal, nu är det stress och mera stress, men om det här går bra, går hela livet bra, säger han.

Inne i en pizzeria.
I pizzerian finns omkring 50 kundplatser. Inne i en pizzeria. Bild: Yle/Mikael Kokkola Immigrant,pizzor

Hur han tror att framtiden artar sig om fyra-fem år kan Armand Haji inte riktigt gestalta.

- Barnen växer … förlåt men jag har inget svar på din fråga.

Men han levererar ett stort leende.

- Mitt hjärta dansar nu inne i mig av glädje.

Vägen fram till att öppna eget har varit kantat av många utmaningar.

- Språket är svårt för mig. Jag försöker klara mig med hjälp av översättningsappar. Så alla lov och tillstånd, redan att fixa en betalterminal är krångligt, säger Armand Haji.

Peter Backman vid ett skrivbord.
Utvecklingschef Peter Backman har hjälpt många företagare på traven. Peter Backman vid ett skrivbord. Bild: Yle/Mikael Kokkola kontor,företagsamhetsfostran,peter backman

Företagandet som livsstil

En som är väldigt glad över alla nya företag och företagare i Östnyland är utvecklingschef Peter Backman, som svarar för nyföretagarservicen på utvecklingsbolaget Posintra.

Han träffade i ett tidigt skede många av de asylsökande som kom till Borgå hösten 2015.

- Från Posintra besökte vi flyktingmottagningen i Johannisberg flera gånger och berättade om olika aspekter på att verka som företagare i Finland. Jag minns att vi bland annat satt och åt mat tillsammans.

Av de, främst syrier och irakier, som han då träffade, har några senare varit i kontakt med Posintra för att få stöd i frågor kring företagande. En livsstil som ofta känns naturlig.

- Många gånger kommer de från en sådan bakgrund där företagsamhet egentligen är det första alternativet då man vill sysselsätta sig. Därför är de väldigt intresserade av att få veta hur man kan bli en företagare i Finland.

Verktyg som behövs för bilar.
Ett litet företag är flexibelt, säger Dheyaa Hamid. Verktyg som behövs för bilar. Bild: Yle/Mikael Kokkola Bilverkstad,Dheyaa Hamid

På lyften vilar en svart personbil. Dheyaa Hamid ska snart byta motoroljan. Hans lilla bilverkstad på Ölstens industriområde i Borgå fyller snart nio månader.

- En nöjd kund kommer gärna tillbaka och hjälper dig också med att få nya kunder, säger han.

Tillsammans med sin praktikant erbjuder han biltvätt, i alla former, samt lättare bilverkstadsuppdrag, som att byta olja, bromsklossar och däck.

- Det finns helt klart sämre månader och bättre månader.

Café i Mosul

Själv har Dheyaa Hamid en bakgrund som ung företagare i Irak.

- Jag hade ett bra café i Mosul med vattenpipor och biljard. Ett café som sedan utsattes för ett blodigt bombdåd med många dödsoffer.

I hans kontor en trappa upp från bilhallen står en vattenpipa på golvet som ett minne.

Till Finland kom han som asylsökande hösten 2015 tillsammans med två bröder och en kusin. Östnyland och Borgå blev småningom bekanta trakter, via flyktingmottagningen i Johannisberg i Borgå.

Efter ett andra försök beviljades han uppehållstillstånd 2017. Sen följde en kort studietid på Edupoli och ströjobb som bland annat barberare.

- Vänner undrar om jag inte skulle förtjäna mera med att jobba i Sköldvik eller på ett bygge, men jag tycker om min firma, fast lönen säkert är sämre så här, säger Dheyaa Hamid.

Verktyg på arbetsbord.
Dheyaa Hamid har sakta samlat ihop de verktyg som behövs i verkstaden. Verktyg på arbetsbord. Bild: Yle/Mikael Kokkola Bilverkstad,verktyg

För att etablera sig som företagare lyfte han startpeng. Med pappersexercisen fick, och får han ännu, hjälp av sin finländska hustrus släktingar.

- Att starta eget gick snabbt tack vare dem, säger han. De har också företagarbakgrund.

Enligt Hamid är ett litet företag flexibelt och kan konkurrera med prisnivå och med kvalitet.

- Gör man ett slarvigt jobb med att tvätta bilen kommer kunden säkert inte tillbaka, säger han.

Frågan var han ser sig om två, tre år, resulterar i ett lite svårtolkat leende. På sitt skrivbord har han ändå en lapp, ett hyreserbjudande på en större hall i grannskapet.

Extra utmaningar

Skild statistik på kunder med flyktingbakgrund för Posintra inte. Enligt utvecklingschef Peter Backman finns det vissa näringsbranscher som lockar mest.

- Det är ofta fråga om serviceyrken och inom olika former av restaurangverksamhet, men också handel av olika produkter och tjänster, säger han.

Som nyfinländare är utmaningarna de samma som för alla andra som vill grunda företag. Allt från affärsidé, riskbedömning till finansiering och kunskap om regler och lagar.

- Språket och bristen på kunskap om hur vår byråkrati fungerar och vilka tillstånd som krävs för olika yrken och branscher är väl det som den extra utmaningen består av, säger Peter Backman.

Pizzabakning på gång.
Invandrare med företagarambitioner har inte så många branscher att välja på. Pizzabakning på gång. Bild: Yle/Mikael Kokkola Immigrant,pizzor

På flyktingförläggningen i Johannisberg bodde omkring 120 asylsökande under nästan ett och ett halvt år, 2015 till 2016. Många av dem har med tiden blivit östnylänningar.

- Jag känner till åtminstone 10 familjer, som hela tiden har bott här eller så senare återvänt, säger Sirkka Valta, förman för Borgå stads invandrartjänster. En rätt stor andel av alla som då kom hit.

Enligt henne har invandrare med företagarambitioner inte så många branscher att välja på.

- Oftast handlar det om företagande där man har nytta av egna färdigheter, som att laga mat, reparera bilar eller klippa hår. Tyvärr är det branscher som är tuffa för vem som helst att klara sig i.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland