Hoppa till huvudinnehåll

En finländare med på det coronasmittade kryssningsfartyget Grand Princess

grand princess, kryssningsfartyg, covid-19
Coronatest vinschades ner till fartyget tidigare i veckan grand princess, kryssningsfartyg, covid-19 Bild: AFP / Lehtikuva COVID-19

Det finns en finländare ombord på det amerikanska kryssningsfartyget Grand Princess, där man upptäckt 21 fall av coronavirus. Det bekräftar rederiet för Svenska Yle.

Fartyget har inte tillåtits ta i land i Kalifornien på grund av smittan. Nu har Grand Princess ändå fått tillstånd att gå i land i hamnen i Oakland för att alla besättningsmän och passagerare ska kunna testas för corona. Ombord finns över 3 500 personer. 54 nationaliteter är representerade.

Det var i onsdags Grand Princess förbjöds att ta i land efter att en 71-årig tidigare passagerare hade dött på sjukhus i coronasjukdomen covid-19. Då vaknade misstanken att också andra ombordvarande kan bära smittan.

Den amerikanska kustbevakningen vinschade tidigare i veckan ner coronatester till kryssningsfartyget. Sent på fredag kväll kom resultatet: 21 av 46 testade personer bär coronavirus.

President Donald Trump hade helst sett att hela fartyget hade satts i karantän - han vill inte ha fler coronasmittade på amerikansk mark. Han sade sig ändå böja sig för myndigheternas beslut.