Hoppa till huvudinnehåll

Företagen trycker på för direktflyg mellan Kronoby och Stockholm

Karleby-Jakobstad flygplats.
Karleby-Jakobstad flygplats. Karleby-Jakobstad flygplats. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Kronoby,Karleby-Jakobstad flygplats,flygplatser

Företagen vill ha en direkt flyglinje mellan Kronoby och Stockholm. Nästan 90 procent av företagen som svarade på en enkät ser rutten som viktig eller väldigt viktig.

Enkäten utfördes av Kronoby flyghangar och cirka 250 företag svarade.

Direktflygen till Stockholm avslutades för snart två år sedan när Nextjet gick i konkurs.

"En tydlig signal"

47 procent av företagen ser ett direktflyg som väldigt viktigt och 40 procent som viktigt. Det allra bästa scenariot skulle vara ett tidigt morgonflyg från Karleby-Jakobstad till Stockholm, med en retur på kvällen.

- Det här är en tydlig signal och förstärker det vi redan visste: En direkt linje till Stockholm behövs, säger Stig-Göran Forsman, vd på Kronoby flyghangar.

Företagen fick också ta ställning till andra destinationer i Sverige. Mest understöd fick Umeå, över hälften anser att ett direktflyg dit skulle vara en bra sak.

Å andra sidan anser 35 att det inte finns något behov för det.

Flyg till Skellefteå ansågs vettigt av 45 procent, medan hälften inte ser något behov.

- Jag tror att behovet även för andra rutter än Stockholm kommer att växa, till exempel i och med Kelibers och Northvolts samarbete, säger Forsman.

Flygtrafiken bedöms öka

Över 30 procent av företagen bedömer att deras flygande kommer att öka under de kommande tolv månaderna, medan 60 procent bedömer att det kommer att hållas på samma nivå.

- Det var kanske lite överraskande. Och positivt ur flygtrafikens och vår synvinkel, säger Forsman.

Enkätens resultat har redan skickats till ett par operatörer.

Hur lönsam trafiken till och från Stockholm kunde bli beror bland annat på prissättningen. Det finns intresse men utmaningen är att det är svåra tider överlag för flygtrafiken.

Forsman är ändå hoppfull.

- Jag tror att vi i något skede får igång linjen.

Nya avgångar mellan Kronoby och Helsingfors

I höstas blev det klart att Karleby-Jakobstad återfår sin morgontur från Helsingfors. Samtidigt öppnas ett returflyg till Helsingfors på förmiddagen.

Morgonflyget avgår 7:15 och flyger via Kemi. Returen avgår 10.10 och flyger direkt. De nya avgångarna startar den 30 mars.

Artikeln baserar sig på Yritykset haluavat yhä suoran lentoyhteyden Kruunupyystä Tukholmaan – kyselystä tukea neuvotteluihin operaattorien kanssa skriven av Sari Vähäsarja. Bearbetad av Joni Kyheröinen.

Läs också