Hoppa till huvudinnehåll

Läkarpraktik riskerar att avsluta Astrid Jacobsens karriär i förtid – tränaren kritisk till universitetet: "Väldigt förvånad och besviken"

Astrid Jacobsen med stavarna i luften.
Astrid Jacobsen. Astrid Jacobsen med stavarna i luften. Bild: imago images/Eibner Europa/ All Over Press Astrid Jacobsen

Den norska längdstjärnan Astrid Uhrenholdt Jacobsen kombinerar läkarstudier med längdskidåkning på elitnivå. En kombination som inte vill gå ihop inför avslutningen på världscupen i Nordamerika. En kommande praktik avslutar hennes säsong – och eventuellt karriär – i förtid.

Astrid Uhernholdt Jacobsen slutade på 16:e plats i damenas tremil i går.

I NRK:s intervju efter loppet kunde hon inte hålla tillbaka tårarna. Men det var inte placeringen som var orsaken till känslorna.

– För mig blev det här säsongens sista världscuplopp, det var lite tråkigt att det skulle bli så, men det är alltid kul att tävla i "Kollen", inledde norskan.

32-åringen studerar till läkare och har svårt att kombinera det med den inkommande nordamerikanska touren som avslutar säsongen.

En praktik gör att hon inte kan vara borta på andra sidan Atlanten i närmare två veckor, universitetet går heller inte med på några undantag.

– Jag inleder praktik på måndag och har ansökt om att vara borta lite längre än tillåtet.

– Jag måste förhålla mig till universitetets riktlinjer och jag har inte fått lov av dem att åka, vilket jag får acceptera. Då ryker chansen till topp-3 i totalcupen, men på ett sätt är det en liten sak i det stora hela.

Tränaren oförstående

Och det var kanske inte bara säsongens sista lopp som Jacobsen gjorde i går i Holmenkollen.

Redan i fjol funderade hon på att lägga av. Nu medger norskan att det kan vara aktuellt.

– Det är jag väldigt, väldigt osäker på, vilket gör allt extra känslosamt nu. Det kan mycket väl hända att det var mitt sista världscuplopp.

Även det norska skidförbundet har försökt fixa ledighet till Jacobsen från universitetet – utan framgång. För NRK berättde man från universitetshåll att man följer regelverket.

– Jag är väldigt förvånad och besviken över deras svar. Vi skyltar ändå med att kombinera utbilning och idrott på toppnivå, sade landslagstränaren Ole Morten Iversen.