Hoppa till huvudinnehåll

Skola stängs i Birkaland på grund av coronaviruset – över hundra personer i karantän

En skola med 500 elever stängs i Birkaland på grund av risk för coronasmitta. Det handlar om Pitkäjärvi högstadieskola i Vatiala i Kangasala, alldeles invid gränsen till Tammerfors.

Det är en av medlemmarna i skolans undervisningspersonal som har smittats. Hen mår bra och har hållits isolerad i sitt hem sedan i onsdags, sa infektionsöverläkare Jaana Syrjänen vid Tammerfors universitetssjukhus på en presskonferens på söndagen.

Alla som på måndag och tisdag varit i kontakt med personen – 90 elever och en del av personalen – har blivit utsatta för coronaviruset. Totalt handlar det om cirka 100 personer. De har nu satts i en två veckor lång karantän.

Eftersom också en del av personalen har exponerats stänger man skolan från och med i morgon för en veckas tid.

Undervisningen kommer att ske på distans.

– Det innebär till exempel uppgifter som eleverna kan göra hemma. Vi kommer att göra upp mer detaljerade planer för undervisningen i morgon, säger Merja Lehtonen, undervisningschef vid Kangasala stad.

Den övriga verksamheten vid skolan kan fortsätta, byggnaden är inte farlig att vistas i.

– Virus lever en mycket kort tid på ytor, högst timmar, och de dör genom helt vanlig städning, säger Jaana Syrjänen.

Tre kvinnor och en man sitter vid ett bord med en mikrofon.
Mari Walls, rektor för Tammerfors unversitet, Merja Lehtonen, utbildningschef vid Kangasala stad, Juhani sand, chefsöverläkare vid Tammerfors universitetssjukhus och Jaana Syrjänen, infektionsöverläkare vid tammerfors universitetssjukhus på söndagens presskonferens om coronasmittan vid Pitkäjärven koulu. Tre kvinnor och en man sitter vid ett bord med en mikrofon. Bild: Lehtikuva coronavirus, Birkalands sjukvårdsdistrikt,Tammerfors universitetssjukhus,Tammerfors,Mari Walls

20 i karantän vid Tammerfors universitet

Också studerande vid Tammerfors universitet har utsatts för coronavirus. 20 personer vid campuset i Hervanta ska ha varit i kontakt med två studerande som smittats av coronavirus. De har därför satts i karantän.

Enligt universitetets rektor Mari Walls är universitet i höjd beredskap, men undervisningen kommer att fortsätta som normalt.

Tampereen yliopiston sisäänkäynti
På Tammerfors universitet finns ett tjugotal utsatta Tampereen yliopiston sisäänkäynti Bild: Matias Väänänen / Yle Tammerfors universitet,Tammerfors

Hittills har man påträffat fyra coronasmittade personer i Birkaland. De har alla koppling till norra Italien. I hela Finland är fallen nu 24.