Hoppa till huvudinnehåll

Socialarbetare: Vi hinner bara släcka bränder och knappt det - akut personalbrist inom barnskyddet i Raseborg

Pieni tyttönukke istuu nukkekodin toisessa kerroksessa harmaahiuksisen pariskunnan edessä lattialla. Ympärillä näkyy nukkekodin huonekaluja sekä pari pientä leluautoa.
Klienterna inom barnskyddet har ökat samtidigt som det är väldigt svårt att rekrytera ny personal. Pieni tyttönukke istuu nukkekodin toisessa kerroksessa harmaahiuksisen pariskunnan edessä lattialla. Ympärillä näkyy nukkekodin huonekaluja sekä pari pientä leluautoa. Bild: Kristofer Andersson / Yle barnskydd,social- och hälsovårdstjänster,Raumo,socialarbetare,socialarbetare,dockskåp

Barnskyddet i Raseborg kan just nu bara sköta de mest akuta fallen. Orsaken är att det fattas personal och det är väldigt svårt att rekrytera flera socialarbetare.

För tillfället har socialarbetarna på barnskyddet i Raseborg ungefär 65 klienter per man. Det är dubbelt fler än rekommendationen.

Situationen är mycket allvarlig, konstaterar enhetschefen för barn- och familjetjänster Theresa Vihlman.

Dels handlar det om att personalen ska orka jobba och inte dukar under, dels om att klienterna inte får den service som de behöver.

- Vi räcker inte till, utan släcker bränder och gör krisarbete. Men de som inte har den största krisen på gång skulle också behöva vår service, säger Vihlman.

Elisabeth Grönroos och Theresa Vilhlman.
Elisabeth Grönroos och Theresa Vihlman. Elisabeth Grönroos och Theresa Vilhlman. Bild: Yle/Minna Almark Raseborg,Västnyland,socialarbetare,barnskydd,elisabeth grönroos

En orsak till överbelastningen är att klienterna överlag har blivit fler. En annan orsak är att det är väldigt svårt att hitta socialarbetare till barnskyddet.

I över ett års tid har Raseborgs stad försökt fylla de sex tjänsterna inom barnskyddet - men utan önskat resultat. Två stycken är för tillfället obesatta.

- Det har länge varit svårt att hitta socialarbetare, men nu har det blivit extremt svårt. Jobbet är psykiskt tungt och du har en otillräcklighetskänsla hela tiden. Det är svårt att locka folk att komma och jobba, säger Therese Vihlman.

Alla ärenden är viktiga

För att arbetet på något sätt ska gå ihop har barnskyddet fått låna socialarbetare från andra avdelningar inom staden. Men den ständiga underbemanningen gör att bara det mest nödvändiga arbetet blir utfört.

- Det leder till att många blir utan den service och den kontakt som de skulle behöva. Fast barnskyddet har en negativ klang och man skulle tro att många inte vill komma till oss, så vill majoriteten av våra klienter ha kontakt, säger socialarbetare Elisabeth Grönroos.

Personalbristen innebär också att socialarbetarna måste prioritera vilka fall de sköter. Det är inte en lätt uppgift eftersom allt arbete är viktigt, fortsätter Grönroos.

- Det blir svårt för oss att bedöma vems kris som är mera akut. Känslan hos en familj är att just deras ärende är viktigast och så ska det också få vara.

Långsiktiga planer blir ogjorda

Kriser i en familj kan se väldigt olika ut och de är alltid unika. Det kan handla om att ett barn inte orkar gå till skolan eftersom det mår dåligt, eller att barnet mår så dåligt att det inte kan bo hemma, förklarar Theresa Vihlman.

För att göra ett så bra arbete som möjligt borde socialarbetarna bygga upp en relation till familjen, så att det skapas ett förtroende.

- Om man bara löser krissituationer, så hinner man aldrig komma fram till en situation där man kan utveckla och hitta lösningar för framtiden. Och det lider vi också av inom personalen, säger Elisabeth Grönroos.

Vad är ni mest rädda för att ska hända?

- Nog är vi mest rädda för att göra ett tjänstefel. Att det är något vi missar, att någon familj inte får den service som de har rätt att få. Det kan ha ödesdigra följder för familjen, säger Theresa Vihlman.

Gemensam lönepolitik efterlyses

Det är inte bara Raseborg som tampas med problemet att hitta socialarbetare till barnskyddet. På många andra håll är barnskyddet överhopat med arbete och tjänster är obesatta.

Theresa Vihlman har inga entydiga svar på varför ingen nappar på just Raseborgs jobbannonser. Men hon gissar att kravet på tvåspråkighet är en bidragande orsak.

En annan orsak kan vara att Raseborg är en rätt liten kommun och därför är det kanske inte så trevligt att bo och jobba på samma ort.

Men vad kunde man göra för att förbättra situationen?

- Det som kommunerna gemensamt kunde göra är att fundera på lönepolitken, svarar Theresa Vihlman.

I dag har kommunerna lite olika grundlön och en del lockar med rekryteringstillägg eller med personliga tillägg.

Men det som skulle behövas är en ordentlig grundlön och där borde kommunerna ha en gemensam linje, fortsätter hon.

En annan sak som försvårar rekryteringen är den nya behörighetslagen. Den innebär att man åtminstone måste ha en kandidatexamen inom socialt arbete för att få vikariera inom barnskyddet.

Bra gemenskap trots tungt jobb

Både Theresa Vihlman och Elisabeth Grönroos poängterar att de har en bra arbetsgemenskap och att arbetet med familjerna och barnen är givande, trots att det också kan vara psykiskt tungt.

- Det är ett viktigt arbete och jag tänker att de barn som vi hjälper en dag ska ut i arbetet och själva bli föräldrar. Men vi löser inte alla problem ensamma, utan vi behöver alla samarbetspartners runt oss. Vi behöver skolor, dagvård och psykiatrin för att det ska fungera, säger Grönroos.

Om och när staden lyckas fylla alla sex tjänster på barnskyddet skulle arbetet så småningom jämna ut sig.

Det borde det vara rätt enkelt att komma som in som ny socialarbetare, säger Theresa Vihlman.

- Eftersom vi har haft personalbrist ett tag, så tar det lite tid innan vi kommer i balans. Men inom ett halvt år tror jag nog att vi skulle ha 40 klienter per socialarbetare.