Hoppa till huvudinnehåll

TS: Sannfinländsk nämndmedlem i Åbo deltog i nationalistiskt möte

Närbild på Sannfinländarnas reklamflagga på valgatan i Åbo.
Arkivbild. Närbild på Sannfinländarnas reklamflagga på valgatan i Åbo. Bild: Yle/Nora Engström Riksdagsvalet i Finland 2019,Sannfinländarna,sannfinländarna i egentliga finland

Sannfinländarna i Åbo kommer att kräva en förklaring av partimedlemmen Toni Saarinen till varför han deltog i ett nationalistiskt evenemang i Åbo i lördags. Det skriver Turun Sanomat.

Saarinen är medlem i ungdomsnämnden i Åbo.

Enligt tidningen hörde Finsk ungdoms tidigare andra viceordförande Toni Jalonen till arrangörerna. Han lämnade posten som viceordförande efter en konferens i Estland, där han kallade sig själv för etnonationalist och fascist.

Enligt Turun Sanomat marknadsfördes evenemanget på bland annat den förbjudna nynazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens webbplats.

- Sannfinländarna i Åbo vill inte delta i någon form av fascistisk verksamhet. Vi förväntar oss att alla våra förtroendevalda förbinder sig till partiets regler och ståndpunkter, säger ordförande Jyrki Åland till tidningen.

Enligt Åland kan sanktioner bli aktuella. Styrelsen för Sannfinländarna i Åbo kommer att höra Saarinen och fatta beslut om eventuella åtgärder efter det.

Läs också