Hoppa till huvudinnehåll

Allt populärare att bli företagare – ökningen syns speciellt bland unga och utlänningar

Snickaren Juho Valkila i sin verkstad.
Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster på VASEK. Snickaren Juho Valkila i sin verkstad. Bild: Paula Kinnunen snickare,hantverksyrken,företagare

Under de senaste åren har antalet nygrundade företag ökat årligen, samtidigt som antalet företag som upphör med verksamheten minskat. Trenden är densamma även för området som Vasanejdens närings- och utvecklingsbolag VASEK ansvarar för.

I Vasaregionen grundas det omkring 200 företag årligen. Antalet företag som upphör är betydligt lägre än genomsnittet i Finland.

Mer tjänster, mindre produktion

Under de senaste åren har man kunnat se en förändring i trenderna vem som grundar företag, och varför man gör det.

- Det har blivit mindre av de producerande företagen och sen har det kommit mera personer med utländsk bakgrund som startar upp ett företag i vår region, säger Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster på VASEK.

Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster på VASEK.
Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster på VASEK. Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster på VASEK. Bild: Yle/Sebu Björklund företagare,vasa

Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster på VASEK.

Istället för producerande företag är det vanligare numera att de nygrundade företagen erbjuder tjänster.

Det är lättare att komma igång, och investeringar för produktionslinje, material, produktutveckling etcetera uteblir.

När man erbjuder tjänster klarar man sig i bästa fall med en dator, dataprogram och det egna kunnandet.

Den andra tydliga trenden som Nydahl känner igen är att det är fler med utländsk bakgrund som vill starta eget, för det kan vara det enda sättet att få ett jobb.

- En stor del som kommer från utlandet gör på det sättet, det är ju en enklare start så, säger Nydahl.

För yngre personer är tröskeln att starta eget lägre än vad det har varit tidigare. Speciellt till exempel startup-bolag ses som en möjlighet att lyckas om man hittar sin rätta nisch.

Rent praktiskt har det också blivit lättare att komma igång med företagande. Som det enklaste sättet nämner Nydahl de så kallade lättföretagarmodellerna, som flexibelt ger en möjlighet att pröva på företagandet.

- Det kan vara någon som har ett litet företag vid sidan om och smyger igång verksamheten och har ett fast jobb mellan åtta och 16.

Professionella företagare och äldre som sadlar om

Nydahl känner även igen en trend som han kallar för serieföretagande.

Det går ut på att man grundar ett bolag, får igång verksamheten och säljer företaget efter några år. Bara för att grunda ett nytt företag och göra om det hela igen.

Och det är inte enbart unga som vill bevara sin frihet som satsar på en företagarkarriär. Även äldre som vill sadla om och har en viss stabilitet i livet söker sig till företagarrådgivning.

- Kanske då barnen har flugit ut och man har en ekonomisk grund att stå på, då vågar man ta beslutet att bli företagare, säger Nydahl.

Vad är då för- och nackdelarna med att bli företagare? Som fördel nämner Nydahl direkt friheten som företagare har.

- Man bestämmer ganska långt själv sina arbetsförhållanden och arbetstider.

Nackdelen är ju givetvis ekonomin, eller oron för att ekonomin håller. Det måste finnas pengar på kontot om man vill ha ut någon lön.

- Som privatföretagare har man ju en ekonomisk press på sig att se till att hålla sig med mat på bordet, konstaterar Nydahl.