Hoppa till huvudinnehåll

Åter en trafikolycka i Sibbos farligaste korsning - på bara en månad har det smällt fyra gånger

Många bilar i en korsning
Fyra gånger på en månad har olyckan varit framme i den besvärliga korsningen mellan Oljevägen och Brobölevägen i Sibbo. Många bilar i en korsning Bild: Yle / Fredrika Sundén Nickby,Sibbo,bilar,trafik,brobölevägen

Tre bilar var inblandade i en trafikolycka i korsningen av Oljevägen och Brobölevägen vid 8-tiden på måndag morgon.

- Det här är den fjärde trafikolyckan inom en månad i korsningen, säger brandförman Olli-Pekka Moilanen från Räddningsverket i Östra Nyland.

Den här gången var det tre bilar inblandade. Av de fyra personerna skadades en lindrigt och fördes till sjukhus. De tre andra fördes till hälsocentralen för granskning.

- Orsaken är den typiska, att en bil har korsat Oljevägen och krockat med en annan bil som kört längs Oljevägen. Den här gången krockade i sin tur dessutom en tredje bil med de två bilarna som krockade först, säger Moilanen.

Bilar från fyra håll ska åt tre olika håll då de når korsningen. Då är det givet att det lätt uppstår farliga situationer― Brandförman Olli-Pekka Moilanen

Korsningen har redan i många år inofficiellt klassats som den farligaste korsningen i Sibbo.

Av någon anledning har trafikolyckorna i vägkorsningen duggat särskilt tätt den senaste tiden.

- Jag ryckte ut till korsningen senast i torsdags (5.3) och nu bara fyra dagar senare var det dags igen, säger Moilanen.

Tre olika alternativ för att höja säkerheten

Oljevägen och Brobölevägen samt korsningen är Närings-, trafik- och miljöcentralens ansvarsområde.

Sibbo kommun har i många år gjort påtryckningar hos NTM-centralen för att de skulle bygga om korsningen. Som en möjlig lösning har kommunen föreslagit att en rondell skulle byggas.

Andra alternativ som förts på tal är trafikljus eller två separata T-korsningar.

Enligt uppgifter från kommunen har NTM-centralen lovat att de inom det här året ska inleda planeringen för att förbättra trafiksäkerheten vid korsningen.

Enligt brandförman Olli-Pekka Moilanen har man som det nu är inte mycket hjälp av den kameraövervakning som installerats och av de lägre hastighetsbegränsningar som införts.

Lastbil kör i korsning
Längs Oljevägen åker mycket tung trafik - oljebilar på väg till Sköldvik och lastbilar på väg till olika grustag. Lastbil kör i korsning Bild: Yle / Fredrika Sundén Nickby,Sibbo,Vägskyltar,Lastbil,tung trafik,brobölevägen

Livlig morgontrafik från Söderkulla till Nickby

Larmet om olyckan på måndagen (9.3) kom klockan 7:48. Det är just vid 8-tiden på morgonen som trafiken vid korsningen är som mest intensiv.

Då är köerna långa av Söderkullabor som kör sina barn till Kungsvägens skola och av elever på väg söderifrån till Sibbo gymnasium.

Brobölevägen fylls också på morgonen av Sibbobor som bor i Söderkulla men som kanske jobbar i Nickby eller tvärtom.

- Olyckorna inträffar speciellt under rusningstid. Då kommer det bilar från alla fyra håll. De ska sedan åt tre olika håll då de når korsningen. Då är det givet att det lätt uppstår farliga situationer, säger Moilanen.

En stor andel av trafiken på Oljevägen är dessutom tung trafik vilket gör att utgången av en motsvarande olycka som den på måndagen skulle bli ännu mera ödesdiger om en tank- eller lastbil skulle vara inblandad.

Dagligen passerar hundratals tankbilar på väg till Sköldvik och lastbilar på väg till grustagen och avstjälpningsplatsen Mömossen vid Oljevägen.

Ansvariga vid NTM-centralen i Nyland och dess trafikavdelning har inte kunnat nås för en kommentar.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland