Hoppa till huvudinnehåll

En person i corona-karantän i Österbotten

vid vy över framsidan av vasa centralsjukhus
Vasa centralsjukhus. vid vy över framsidan av vasa centralsjukhus Bild: YLE / Jonas Mastosalo Vasa centralsjukhus

En person har försatts i karantän inom Vasa sjukvårdsdistrikts område. Personen uppvisar inga symptom, men har blivit exponerad för coronasmitta. Därför får hen hållas i karantän i två veckor, säger infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus.

Hittills har 27 personer coronatestats i Vasa, och alla prov har gett negativt resultat, det vill säga ingen coronavirussmitta.

Det är klart att antalet misstänkta fall kommer att öka. Antalet bekräftade coronafall stiger kraftigt i flera centraleuropeiska länder, till exempel Tyskland och Frankrike.

En man med läkarrock ser mot kameran i en sjukhuskorridor
Infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus. En man med läkarrock ser mot kameran i en sjukhuskorridor Bild: YLE / Jonas Mastosalo läkare,Vasa centralsjukhus,Juha Salonen

– Bara i Italien finns omkring 4 000 finländare så det är klart att antalet fall kommer att öka också här, säger Salonen.

Vid sjukhuset i Vasa testar man nu ändå något färre fall än för en vecka sen.

– Förra måndagen gjorde vi åtta tester, sedan har det stabiliserat sig på 1–5 per dag, säger Salonen.

Testerna analyseras än så länge i Tammerfors, vilket gör att det tar lite tid att få resultaten, men redan i nästa vecka hoppas man kunna analysera coronavirustesterna också i Vasa, vilket kommer att snabba på processen.

Läs också