Hoppa till huvudinnehåll

FM-ligan vill gallra bort ”mörka stunder” då känslorna svämmar över och hoppas slippa övertramp i playoff – Sean Bergenheim: ”Utvecklingen glöms jättelätt bort när farliga tacklingar visas om och om igen på tv”

Ishockeyspelare fotade genom plexiglas.
FM-ligan har skärpt straffen för huvudtacklingar under säsongen. Ishockeyspelare fotade genom plexiglas. Bild: Yle / Janne Isaksson ishockey

När FM-ligans ordförande tar ställning får han höra att han förstör grenen. Men makthavarna inom finländsk ishockey intygar att de gör allt för att minska antalet hjärnskador. Yle Sporten har pratat med tre av Finlands största hockeypåverkare.

Hjärnskador har varit ett beklagligt bekant samtalsämne i FM-ligan i ishockey denna säsong.

De senaste incidenterna kom för en dryg vecka sedan, då Lukkos David Nemecek och KalPas Miikka Pitkänen åkte i duschen efter varsin tackling mot huvudet.

– Det här är inte nyttigt för grenen, säger FM-ligans ordförande Heikki Hiltunen. Vi kämpar om människors fritid och måste kunna erbjuda en trygg sport. Allt fler beslut i familjer fattas av mammorna och de vill inte släppa iväg sitt barn till en hobby som kan ge barnet bestående men.

Se Sportlivs minidokumentär om Damlejontränaren Pasi Mustonen och hans kamp mot hjärnskador inom ishockey:

Hiltunen har även tidigare uttryckt sin oro och poängterat vikten av att ta hjärnskadeproblematiken på allvar.

Mycket av feedbacken har varit positiv – men hockeyfolket är delat.

– Jag har fått höra att vi ledare inte förstår någonting, utan bara förstör grenen. Det talas om "kärringhockey" och att vi vill förbjuda all kontakt. Men det har aldrig varit syftet. Vi vill bara gallra bort alla vansinniga övertramp och tacklingar från död vinkel rakt i huvudet, säger Hiltunen.

Besviken över spelarnas reaktion

Det har redan delats ut 20 avstängningar för tacklingar mot huvudet i FM-ligan denna säsong, då förra säsongens totala saldo var 21. Spelarfacket har uppskattat att antalet hjärnskador per säsong är cirka 50.

Ligan skärpte straffen i december och införde en minimiavstängning på fem matcher. I enlighet med de nya riktlinjerna stängdes Nemecek av i sju och Pitkänen i fem matcher.

Beslutet klubbades igenom utan att konsultera spelarna, vilket fick spelarföreningen att protestera och anmärka att beslutet stred mot de rådande avtalen. Hiltunen ger spelarföreningen rätt i sak, men understryker att ligan ville sända en tydlig signal efter höstens upprepade huvudtacklingar.

– Visst kunde vi handlat annorlunda, men vi såg att det är vårt ansvar att reagera. Jag var överraskad och besviken över spelarföreningens initiala reaktion, att de lyfte fram löneaspekten. Hälsan borde alltid komma först, säger Hiltunen.

En liggande Otto Kivenmäki får vård på isen.
Otto Kivenmäki låg på sjukhus ett par dagar efter Nemeceks tackling. En liggande Otto Kivenmäki får vård på isen. Bild: Elmeri Elo / All Over Press Otto Kivenmäki,Ässät

Spelarförbundets ordförande Sean Bergenheim delar Hiltunens olust över situationen men ställer sig skeptisk till ligans tillvägagångssätt.

– Vi vill alla förbättra spelarsäkerheten. Nu handlade helt enkelt ligastyrelsen inte enligt reglerna. Sen är det en annan fråga om det ens är någon effektiv lösning att höja på straffen och böterna. Nu har det ju bevisats att det inte lett till någon förbättring, säger Bergenheim.

Bergenheim anser att spelarna behöver ännu klarare riktlinjer över vilka regler som gäller.

– Det är jätteviktigt att man hela tiden berättar för och lär spelarna vad som är okej. Hurdana tacklingar som tillåts, hur man bestraffar blindsidehits och så vidare. Och det hjälper inte direkt om linjen ändrar mitt under säsongen. Här tycker jag ligan borde göra ett mycket bättre jobb.

”Den positiva utvecklingen glöms lätt bort”

I Sverige leder elitdomaren Morgan Johansson projektet Nollvision, som jobbar för att minska antalet hjärnskador inom svensk hockey. Han betonar i Yle Sportens intervju att den klart viktigaste aspekten i diskussionen är attityden, hur spelare förhåller sig till varandra.

Harri Nummela, som är ordförande för Finlands ishockeyförbund, berättar att det var punkt ett även när förbundsstyrelsen i december preciserade sin roll i hjärnskadearbetet.

– Vår största uppgift är att befrämja rätt attityd och värderingar bland alla inom grenen. Vi måste ända från barnsben lära ut den centrala värderingen till alla pojkar och flickor, det vill säga att man ska respektera sin motståndare, säger Nummela.

Med hur stort allvar upplever du att man tar de här problemen inom finländsk ishockey?

– Jag vill påstå att det är helt entydigt att alla centrala aktörer och organisationer i grunden tänker lika. Det vill säga att ishockey är en kontaktsport där det ibland händer beklagliga saker.

– Men det allra viktigaste är att vi gör allt för att garantera spelarnas säkerhet. Jag ser att man tar de här frågorna på väldigt stort allvar.

Ishockeyjuniorer på träning.
Vår uppgift är att lära alla att både ge och ta tacklingar på rätt sätt, säger Harri Nummela. Ishockeyjuniorer på träning. Bild: Yle / Janne Isaksson ishockey

Sean Bergenheim var själv tvungen att avsluta sin karriär för ett par år sedan på grund av hjärnskakningar. Den tidigare NHL-spelaren säger att problemet aldrig helt kommer att försvinna från grenen.

– Men det är helt självklart att situationen blivit mycket, mycket bättre till och med sedan jag slutade. Den positiva utvecklingen glöms jättelätt bort när de farliga tacklingarna visas om och om igen på tv, säger Bergenheim.

Ser du att respekten mellan spelarna blivit bättre sedan din aktiva karriär?

– Absolut, det hände klart fulare saker tidigare. Också största delen av de här omtalade tacklingarna i FM-ligan i år har i mitt tycke varit rena misstag. Jag tror inte någon på riktigt bara gått in med avsikten att tackla motståndaren i huvudet, säger Bergenheim.

– Visst är det fortfarande mycket kvar att göra, men vi ska inte glömma att vi kommit en jättelång väg. Vi jobbar nog med de här frågorna i Finland. Det görs saker på olika håll, ligan gör sitt, förbundet gör sitt och vi gör vårt.

Vi närmar oss playofftider och insatserna blir hela tiden högre, så jag hoppas det inte kommer nya utbrott och övertramp― Heikki Hiltunen

Såväl Bergenheim, Hiltunen som Nummela intygar att samarbetet mellan de olika aktörerna inom finländsk ishockey fungerar, trots att ett lika genomgripande hjärnskadeprojekt som svenska Nollvision saknas.

Som ett lyckat samarbete nämner Bergenheim en huvudskadefond som spelarföreningen grundar tillsammans med FM-ligan. Böterna spelare betalar för en huvudtackling går direkt till fonden, som ska jobba för spelarsäkerhet och motverka hjärnskador.

Playoff kan föra med sig nya missöden

Enligt Damlejonens förbundskapten Pasi Mustonen finns det fortfarande spelare i FM-ligan som avsiktligt skadar andra spelare.

Ligaordförande Hiltunen håller inte med.

– Ishockeyn har förändrats enormt mycket. Tittar du på 1970-talshockey och jämför med dagens spel är det nästan som två olika grenar. Det är så otroligt mycket snabbare nu, och det sker olyckor. Jag kan inte tro att någon medvetet skadar andra spelare, säger Hiltunen.

– Jag vill istället prata om "mörka stunder", som kan drabba en spelare när känslorna svämmar över. Det sker misstag då känslorna rusar iväg. Vi närmar oss som bäst playofftider och insatserna blir hela tiden högre, så jag hoppas det inte kommer nya utbrott och övertramp.