Hoppa till huvudinnehåll

Idrottens skiljedomstol Cas befriade VM-silvermedaljören i längd – fick i sig steroider via kontaminerat kött på restaurang

Längdhoppare sitter vid sidan av planen och tar av skorna.
Jarrion Lawson under OS i Rio de Janeiro 2016. Längdhoppare sitter vid sidan av planen och tar av skorna. Bild: All over press. Jarrion Lawson,längdhoppare,längdhopp,Olympiska sommarspelen i Rio 2016,olympiska spelen,friidrott

Idrottens skiljedomstol Cas befriade VM-silvermedaljören i längd, amerikanen Jarrion Lawson, från dennes dopningstraff. Den nu 25-årige Lawson har haft tävlingsförbud sedan sensommaren 2018.

Jarrion Lawson vann silver i längdhopp i VM i London 2017. Ett år senare åkte han fast i ett dopningstest när han testade positivt för den anabola steroiden epitrenbolone.

Lawson dopningtestades i början av juni 2018. Dagen innan hade han ätit nötkött på en japansk restaurang i delstaten Arkansas i USA, och till all tur kunde han bevisa att han ätit på restaurangen.

I början av augusti fick han veta att han testat positivt och att han skulle få se fram emot ett flera år långt tävlingsförbud. Sedan dess har Lawson försökt rentvå sitt rykte.

– Det tog väldigt hårt på mig och gjorde att ingenting längre kändes bra. Jag ville inte träna, det var svårt att äta. Men jag lyckades intala mig själv att kontrollera det som jag kunde kontrollera och tro på mig själv, säger Lawson för NBC Sports.

Ljus i tunneln

Cas noggranna efterforskningar visade ändå att köttproducenten i fråga hade använt samma steroider för uppfödningen som idrottaren åkte fast för. Därmed ansåg skiljedomstolen det sannolikt att steroiden kommit från det kontaminerade köttet och att Lawson således var oskyldig till dopningsförseelsen.

Enligt NBC är det vanligt att amerikanska uppfödare av nötkreatur använder sig av ifrågavarande substans för att få djuren att växa snabbare.

Senast Lawson tävlade var i juli 2018. I och med frigivningen får han tävla igen, och han torde höra till medaljkandidaterna om och när OS i Tokyo äger rum på sensommaren. Hans rekordlängd är 8,58 meter.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också