Hoppa till huvudinnehåll

Tysklands regering: EU överväger att ta emot 1 500 barn från grekiska flyktingläger

Två barn utanför ett tält på flyktinglägret.
Barn utanför ett tält på ett flyktingläger på ön Lesbos. Två barn utanför ett tält på flyktinglägret. Bild: Orestis Panagiotou / EPA Lesbos,asylsökande,Grekland

Grekland bad övriga EU-länder om hjälp med att ta hand om flyktingbarnen redan i höstas. Nu överväger EU att ta emot upp till 1 500 barn från grekiska flyktingläger, uppger Tysklands regering i ett uttalande.

Enligt uttalandet förs förhandlingar mellan länder som är villiga att ta emot flyktingbarn.

Tyskland självt uppger att landet är redo att motta en ”lämplig” mängd av de barn som möjligtvis skickas till EU-länderna.

- Vi vill stöda Grekland i det här svåra humanitära läget, som berör mellan 1 000 och 1 500 barn på de grekiska öarna, skriver man i uttalandet.

Förra hösten bad Grekland EU-länderna om hjälp med att ta emot föräldralösa barn som lever i svåra omständigheter. Totalt kring 5 000 barn uppskattas vänta på omplacering. Därtill uppges det finnas barn i liknande förhållanden på Cypern.

Frågan akut efter att Turkiet öppnade sina gränser

Enligt nyhetsbyrån AFP finns det över 38 000 flyktingar på de grekiska öarna Lesbos, Samos, Chios, Leros och Kos, trots att lägren officiellt har kapacitet för att inhysa 6 000.

Frågan kring de föräldralösa barnen på lägren har blivit akut efter att Turkiet meddelade att landet tillåter flyktingar att ta sig över gränsen till Grekland, och Grekland svarat med effektiverad gränsbevakning och med att avbryta behandlingen av nya asylansökningar tillsvidare.

Finlands regering har tidigare berättat att man förbereder sig för att ta emot föräldralösa minderåriga från lägren i Grekland. I slutet av februari tog regeringen beslut om att ta emot 175 asylsökande från Medelhavsregionen. Det ska handla om särskilt utsatta personer, så som barn och ensamstående föräldrar.