Hoppa till huvudinnehåll

Vad borde göras för att minska hjärnskador i ishockey? Här fyra förslag av Damlejonens chefstränare

Pasi Mustonen går utomhus.
Pasi Mustonen efterlyser förändringar. Pasi Mustonen går utomhus. Bild: Yle / Janne Isaksson Pasi Mustonen

Attitydförändring, damregler och poängavdrag. Där några av Pasi Mustonens förslag för att skära ner på antalet huvudsmällar och hjärnskador inom ishockey.

Pasi Mustonens oro över ishockeyns hjärnskador är personlig. I Sportliv pratar Damlejonens förbundskapten öppet om rädslan över egna sonens hälsa. Han är också orolig för hela grenens framtid ifall man inte åtgärdar problemen. Här följer hans viktigaste steg i kampen mot hjärnskador.

1. Kunskap

”Steg ett är att öka kunskapen. Det är en av de allra viktigaste sakerna för att driva förändringen. Så alla förstår vad det händer hos en människa när den drabbas av en hjärnskada, och hur vanligt det är.

I dagsläget saknar vi i Finland fakta. I Sverige samlar man in data och kan nu följa upp hur många hjärnskador det kommer per omgång i SHL, SDHL, Allsvenskan och ner till juniorserier. De har nu förståelse för problemets omfattning och kan börja ta itu med konkreta åtgärder.

I FM-ligan behandlas tacklingar i efterhand, vilket är bra, men vi måste få fram exakt statistik för att kunna prata om saker vid deras rätta namn och sedan agera. Och inte bara på högsta nivå, utan framför allt lägre ner, till exempel bland juniorer.”

Pasi Mustonen ger anvisningar åt en spelare på isen.
Mustonen saknar fakta från juniorserier. Pasi Mustonen ger anvisningar åt en spelare på isen. Bild: Yle / Janne Isaksson Pasi Mustonen

2. Stränga straff och poängavdrag

”Om man fritt skulle få knivhugga människor på Finlands gator, utan risk för att hamna i fängelse, så skulle antalet dråp öka massivt. Men alla vet att du åker i finkan, så tröskeln är lyckligtvis hög. Samma logik fungerar i ishockey. Konsekvenserna måste vara så kännbara att alla tänker efter två gånger.

Långa avstängningar är ett måste. 10 matcher för den första avsiktliga smällen i huvudet, sedan alltid dubbelt upp: 20, 40, 80, 160. Gör vi det förstår 9,9 av 10 spelare att sluta. Och förstår inte de, så förstår varenda en arbetsgivare. Ingen klubb kommer att teckna kontrakt med en spelare som skadar andra, för de är ju aldrig på jobb.

För att det ska svida hos klubbarna borde vi också helt självklart ta i bruk poängavdrag, åtminstone på representationslagsnivå. Om någon tacklar en motspelare i huvudet tappar laget automatiskt en poäng.”

Otto Kivenmäki leds bort från isen.
Ässäts Otto Kivenmäki leds bort från isen efter en huvudtackling. Otto Kivenmäki leds bort från isen. Bild: Elmeri Elo / All Over Press Ässät,Otto Kivenmäki

3. Damregler och spel 4 mot 4

”Evolutionen av hockeyn har gjort spelet så otroligt snabbt att vi måste ta till regelförändringar för att det inte går ut över spelarnas hälsa.

Damregler borde gälla också bland herrarna. Jag vet att många tänker att det här aldrig nånsin kommer på fråga. Men bomberna som delas ut på öppen is är totalt onödiga, de finns i stort sett till bara för att skada – och det blir allvarliga skador. Vi behöver inte köra på varandra i full fart i mittzon så att axlar, knän och huvuden går sönder.

Jag har själv på damsidan sett hur intensivt och underhållande ishockey kan vara också utan de här smällarna. Ingen saknar dem. Ingen. Men jag tror tyvärr inte hockeyn är redo för det här ännu. Som en mer realistisk lösning på kort sikt ser jag istället att gå över till spel med 4 mot 4."

Ishockeyspelare fotade genom plexiglas.
Mer utrymme, färre kollisioner. Ishockeyspelare fotade genom plexiglas. Bild: Yle / Janne Isaksson ishockey

4. Förändra verksamhetskulturen

”Den största saken är ändå utan tvekan att reformera verksamhetskulturen, ändra på attityderna. En machoaktig tuffhet är så inbyggd i vår kultur att den blir svår att kontrollera för en ung människa – om inte tränarna styr aggressionen. Utan en aggressiv spelstil går det inte att spela ishockey, det hör till. Men det spiller lätt över om det inte finns tydliga gränser.

Vi måste lära ungdomarna att det här är tillåtet, det här är inte. Vi måste respektera varandra och lära oss visa empati. Det betyder inte att man inte skulle fajtas tufft och hårt.

Det finns en massa små förändringar man kan göra, men den absolut största är en attitydförändring hos oss som jobbar inom hockeyn. Och utvecklingen går hela tiden åt rätt håll – nu måste vi bara öka på tempot.”

Se Sportlivs minidokumentär om Pasi Mustonen och hans kamp mot hjärnskador inom ishockey: