Hoppa till huvudinnehåll

Vad händer ifall coronaviruset slår till under studentskrivningarna? Så här förbereder sig gymnasieskolorna

Eleverna i Vasa övningsskolas gymnasium testade det elektroniska studentprovet i modersmål.
Arkivbild. Att flytta fram studentskrivningarna på grund av coronaviruset skulle vara ytterst stor åtgärd, anser Studentexamensnämnden. Eleverna i Vasa övningsskolas gymnasium testade det elektroniska studentprovet i modersmål. Bild: Yle/Joni Kyheröinen studerande,elektroniska studentskrivningar

På tisdag inleds studentskrivningarna med provet i modersmål, samtidigt som mängden fall av coronavirus sakta ökar i Finland. Därmed har Studentexamensnämnden rapporterat om eventuella åtgärder som gymnasier bör vidta ifall en examinand insjuknar i det nya viruset.

Nu har även det första smittofallet konstaterats i Egentliga Finland.

I Pargas svenska Gymnasium och Katedralskolan i Åbo har man strävat till att effektivera handtvätt och att informera abiturienterna om hur man ska förhindra smittospridning.

- Vi har haft möte med städpersonalen om hur städningen ska fungera och att den ska vara ordentlig, förklarar Annika Gustafsson som är rektor vid Pargas svenska gymnasium.

I gymnasiet i Pargas ska handdesinfektionsmedel placeras ut och det har även lagts upp skyltar runtom i skolan om hur viktigt det är att tvätta händerna.

Rektor Annika Gustafsson vid Pargas svenska gymnasium
Rektor vid Pargas svenska gymnasium, Annika Gustafsson förklarar att man ska ta kontakt med Pargas hälsocentral per telefon ifall man misstänker att man bär på coronaviruset. Då kan gymnasiet i sin tur kontakta studentexamensnämnden. Rektor Annika Gustafsson vid Pargas svenska gymnasium Bild: Yle/Johanna Ventus rektor annika gustafsson

Marianne Pärnänen, rektor för Katedralskolan i Åbo förklarar att det redan hör till rutin att informera abiturienterna om att vara noggranna med handhygien, eftersom studentskrivningarna oftast genomförs vid influensatider.

Annika Gustafsson förklarar att det hänt sig att examinander varit jättesjuka men sist och slutligen har kunnat avlägga studentexamen i tid. Hon förklarar att de ett år lät en examinand ligga ner medan hen skrev prov.

Också rektorn vid Kimitoöns gymnasium, Ben Johansson, konstaterar att det hänt att en examinand insjuknat inför studentskrivningarna. Han menar ändå att situationen kring coronaviruset är annorlunda.

- Om det är frågan om coronaviruset kan det handla om att man sätts i karantän. Då kan man ju inte ha någon övervakning och då kan man kanske inte heller skriva proven hemifrån. Då betyder det nästan att man måste vänta till hösten.

Ifall en abiturient insjuknar i coronaviruset bör personen göra en annullering

Ifall en examinand insjuknar i coronaviruset sätts personen i karantän. Därmed kan abiturienten inte delta i studentskrivningarna utan tvingas annullera dem, meddelar Studentexamensnämnden.

Även personer som har varit i närkontakt med en smittad kan sättas i karantän och riskerar också att missa skrivningarna.

Alla rektorerna i de svenskspråkiga gymnasierna i Egentliga Finland säger att de följer hälsomyndigheternas och studentexamensnämndens direktiv. De menar att det man i nuläget kan göra är att vara påläst och mentalt förberedd.

Ben Johansson, rektor, Kimitoöns gymnasium, 4.12.2014
Ben Johansson, rektor vid Kimitoöns gymnasium, säger att coronaviruset eventuellt kan orsaka större problem eftersom det kan drabba fler än bara en person. Ben Johansson, rektor, Kimitoöns gymnasium, 4.12.2014 Bild: Yle/Janne Isaksson ben johansson

Rektorerna förklarar att det varken förekommer någon större oro bland abiturienterna eller deras föräldrar.

- Inte blir det bättre av att vi går runt och är oroliga, utan det gäller istället att vara förberedda, förklarar Marianne Pärnänen.

En annullering av studentskrivningarna betyder att abiturienten blir tvungen att skjuta upp sin examinering

Just nu innebär en annullering att en examinand skulle bli tvungen att skjuta upp sina skrivningar till nästa höst. Det betyder att smittade abiturienter inte blir studenter i vår.

Rektor för Björneborgs svenska samskola, Susanna Blomquist, är främst orolig för hur det kan påverka abiturienternas möjligheter att söka in till högskolor efter gymnasiet.

Marianne Pärnänen.
Rektor för Katedralskolan i Åbo, Marianne Pärnänen förklarar att en del väljer att ta studenten på 3,5 år. Då skulle en person som tvingats annullera vårskrivningarna bli student samtidigt med dem. Marianne Pärnänen. Bild: Lina Frisk/Yle. Katedralskolan i Åbo,Åbo,studentexamen,marianne pärnänen

- Nog är det ju en jättestor sak för abiturienterna, det betyder att de inte skulle bli studenter till våren. De vill ju säkert söka till vidareutbildning men det lyckas ju inte ifall de inte får ut sina studentbetyg, menar Susanna Blomquist.

Pärnänen förklarar att Studentexamensnämnden sagt att det är möjligt att ta till andra åtgärder, men vad det betyder i praktiken vet hon inte.

- De har inte specifiserat hur stort antal abiturienter som borde drabbas av viruset, för att man ska vidta åtgärder, förklarar hon.

Ifall situationen dramatiskt eskalerar kan det vara möjligt att en del av studentskrivningar skjuts fram, meddelar Studentexamensnämnden. Detta klassas trots allt som en ytterst ovanlig och stor åtgärd.

Enligt Susanna Blomquist skulle det vara en aning problematiskt att flytta fram skrivningarna eftersom, inträdesprov till högskolor och antagningsprocedurer kommer emot.

Pärnänen anser att det trots allt kunde vara en rimlig lösning.

- Det är kanske det enda vettiga man kan göra. Inte kan man heller hindra en hel årskurs från att skriva, det vore lite märkligt, säger hon.

Ingen av de fyra rektorerna har tidigare varit med om att tidpunkten för studentskrivningarna skulle ha flyttats.

Läs också