Hoppa till huvudinnehåll

Välgörenhetsprojekt i Sibbo blev succévideo på nätet: “Jag insåg att någon måste göra det här”

Elever inne i Nickby hjärta.
Joel Väänänen, Benjamin Tackman och Max Määttä från Kungsvägens skola var med om att planera dagen för de äldre. Elever inne i Nickby hjärta. Bild: Yle/Mikael Kokkola porträttfotografering,mats määttä

Elever från Kungsvägens skola och Sipoonjoen koulu jobbade en vecka med Gutsy Go-metoden och fullföljde ett tjugotal projekt.

Kring jultider, en grå vardag i Nickby, är en grupp skolelever ute på promenad tillsammans med klienter från rehabiliteringsavdelningen på hälsostationen.

En av de äldre har inte varit utomhus under de senaste fyra månaderna.

- Det här betyder så väldigt, väldigt mycket för mig. Mer än vad ni kan tro, säger den äldre rullstolsburna mannen i en video. 

Promenaden, ett led i elevernas skolvecka kring fredsgärningar, filmas och får senare en stor spridning på sociala medier med över 400 000 visningar.  

Gutsy Go

  • Gutsy Go-kollektivet coachar tusentals unga att förverkliga modiga fredsinnovationer i sina egna städer eller kommuner.
  • Enligt Gutsy Go själv är modellen ett effektivt sätt att stävja polarisering och marginalisering, eftersom Gutsy Go når hela årskullar.
  • År 2017 fick Gutsy Go Finlands största innovationspris, Sekelskaparna. Prissumman var 1,5 miljoner euro.
  • Modellen har använts framgångsrikt i över tio städer eller kommuner tillsammans med tusentals ungdomar. Gutsy Go besökte Sibbo för andra gången hösten 2019.

Med om att ledsaga de äldre var bland annat Benjamin Tackman och Joel Väänänen.

- Det var roligt att tillbringa tid med de äldre och fira lillajul med dem, säger Benjamin Tackman.

Äldre i rullstol på ledd promenad.
Bild från videon som blev viral. Äldre i rullstol på ledd promenad. Bild: Gutsy Go äldreomsorg

- Att se glada seniorer var det bästa med dagen, säger Joel Väänänen. Vi gick från hälsocentralen till tågbanan, sen for vi till affärerna och så tillbaka. 

Responsen från promenaddeltagarna var förstås god.

- De var väldigt glada, några av dem ville inte alls att promenaden skulle ta slut, säger Joel Väänänen.
 
Till Gutsy Go-metoden hör att dokumentera och sprida resultatet från temaskolveckan.

- Vi filmade allt med en telefon och sen klippte proffs ihop en video, säger Benjamin Tackman. Vi ville visa att vi var där med de äldre.

Elever inne i Nickby hjärta.
Temaveckan gav Joel Väänänen, längst till höger, inspiration till nya promenader. Elever inne i Nickby hjärta. Bild: Yle/Mikael Kokkola porträttfotografering,max määttä

- Tanken är också att vår video kan inspirera andra att ta efter och göra något, säger Joel Väänänen.

I hans fall har projektveckan lett till nya promenader med start vid hälsostationen.

Nya promenader

- Senast i går (förra torsdagen, red. anm.) var jag ute och gick med en man som jag träffar en gång i månaden. Vi talade jättelänge om allt möjligt, säger han.

- Jag insåg att de äldre på riktigt är ganska ensamma. På avdelningen hinner personalen inte gå ut med dem, så jag insåg att någon måste göra det här.

I samband med temaveckan fick lärarna se nya sidor hos eleverna.

- Det öppnade ögonen hos oss lärare att se att våra ungdomar kan bjuda på sig själva bara vi ger dem möjligheter till det, säger Annika Railila.

Annika Railila i skolans stora matsal.
Eleverna var modiga då de vågade testa sina gränser, säger Annika Railila, lärare vid Kungsvägens skola. Annika Railila i skolans stora matsal. Bild: Yle/Mikael Kokkola person,Annika Railila

Under veckan med fredsprojektet hände allt väldigt snabbt.

- Veckan startade från en nollpunkt. På måndagen träffades de första gången och fick då börja fundera på var det kunde behövas insatser i närmiljön, säger hon

200 elever deltog

Allt som allt jobbade omkring 200 skolelever med ett tjugotal projekt: från att bland annat hjälpa till på dagis, att ställa upp som “gårdskarlar” och att ge äldre en chans att sjunga med en kör.    
 
Förutom videorna, som har en stor publik, gav veckan också annat av värde.

- Jag tror att det gav lite mera mod åt eleverna att testa sina egna gränser och ta tag i saker, säger Annika Railila.