Hoppa till huvudinnehåll

Asienbörserna återhämtar sig något, också Helsingforsbörsen öppnades drygt 1 procent på plus – Trump utlovar stimulansåtgärder för att mota viruseffekter

En kvinna passerade börsen i Sydney på tisdagen. Det ledande australiska börsindexet föll värst av alla asiatiska börser på måndagen, men återhämtade sig något på tisdagen.
En kvinna passerade börsen i Sydney på tisdagen. Det ledande australiska börsindexet föll värst av alla asiatiska börser på måndagen, men återhämtade sig något på tisdagen. En kvinna passerade börsen i Sydney på tisdagen. Det ledande australiska börsindexet föll värst av alla asiatiska börser på måndagen, men återhämtade sig något på tisdagen. Bild: AAP IMAGE COVID-19

Efter måndagens ras har både Asienbörserna och oljepriserna återhämtat sig något på tisdag morgon. USA:s president Donald Trump, i sin tur, har utlovat någon form av stimulansåtgärder för att hjälpa den amerikanska ekonomin under hotet från coronaviruset.

Börserna i Asien och Australien klättrade mycket försiktigt uppåt på tisdagen. Det ledande australiska börsindexet ASX 200 som föll mest av regionens index på måndagen, med över 7 procent, steg med nästan 3 procent på tisdagen.

I Hongkong steg börsen med 1,7 procent, Shanghaibörsen med 1,8 procent och - efter stor tveksamhet - steg också Japans Nikkei-index med 0,85 procent, Japans Topix-index med nära 2 procent.

Helsingforsbörsen öppnades på drygt 1 procent på plus, efter att index på måndagen sjönk med 7,3 procent.

Då konsekvenser av coronaviruset sänkt efterfrågan på olja och ett priskrig bröt ut mellan oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland föll oljeprisen på måndagen kraftigare än vad de gjort på nästan tre decennier.

Också oljepriserna har nu återhämtat sig något. Både priserna på Nordsjöoljan Brent och amerikanska WTI ligger uppemot 8 procent högre än i går.

President Trump lovade "lägligt och effektivt svar"

Enligt analytiker hoppas investerare nu att regeringar snabbt beslutar om olika stimulanspaket och det är den förhoppningen som återspeglar sig på kurserna.

I USA orsakade sjunkande oljepriser och coronaviruset på måndagen det kraftigaste kursfallet på Wall Street på en dag sedan finanskrisen 2008-2009.

De ledande amerikanska börsindexen stängde på mellan 7 och 9 procent minus.

Det fick president Donald Trump att med kort varsel ordna en presskonferens i Vita huset och utlova "ett lägligt och effektivt svar" på coronaviruset.

President Trump utlovade bland annat kraftiga skattesänkningar.
President Trump utlovade bland annat skattesänkningar. President Trump utlovade bland annat kraftiga skattesänkningar. Donald Trump

Det ska, bland annat, handla om någon form av stimulansåtgärder som sänkningar av inkomstskatten. Trump utlovade klarare besked under tisdagens lopp.

- Vi ska träffa Republikanerna i representanthuset för att diskutera en möjlig inkomstskattesänkning eller lättnader, väldigt betydande lättnader, sade Trump.

Trump sade också att han vill hjälpa timanställda som går miste om jobb på grund av virusutbrottet. Stöd till flyg- och kryssningsbolag övervägs också.

Det är ytterst oklart hur Trump-administrationen planerar att hjälpa alla de arbetstagare som borde stanna hemma från jobbet då de blir sjuka eller borde gå i karantän.

Ett problem är de många papperslösa invandrarna och det faktum att över 27 miljoner amerikaner helt saknar sjukförsäkring.

Källor: Reuters, AP, CNN, Yle, Dagens Industri