Hoppa till huvudinnehåll

EU luckrar tillfälligt upp regler som tvingar flygbolag att flyga utan passagerare

Tomma bänkrader i ett flygplan. Selektivt fokus på en skärm fäst på ett säte. I bakgrunden ser man flera tomma platser i flygplanet.
Inuti ett flyg före avgång från Jakarta till Singapore i februari. Tomma platser på flyg är en vanligare syn just nu. Tomma bänkrader i ett flygplan. Selektivt fokus på en skärm fäst på ett säte. I bakgrunden ser man flera tomma platser i flygplanet. Bild: AFP / Lehtikuva flygplan,flygtrafik,resenärer

EU vidtar åtgärder för att flygbolagen inte ska vara tvungna att flyga med tomma eller halvtomma flygplan för att behålla sina positioner på flygplatser inom EU.

De tomma flygen beror på systemet med tidsluckor på flygplatserna. Det tidsluckorna anger tider som flygbolag får anlända till eller avgå från en flygplats. För att behålla tidsluckorna nästa vinter måste flygbolagen använda dem tillräckligt ofta.

Nu meddelar kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att reglerna om tidsluckor tillfälligt slopas. Hon säger att problemet med tomma flyg på det här sättet kommer att försvinna.

Leyen säger att undantagen hjälper i synnerhet mindre flygbolag samtidigt som miljön vinner på det. Bland annat Tyskland har sagt att EU borde luckra upp reglerna, både av ekonomiska skäl och på grund av miljön.

Utbrottet av coronavirus har lett till att antalet passagerare ombord på flygen har minskat kraftigt.

Källa: Reuters