Hoppa till huvudinnehåll

Kari Puolitaival blir chef för polisinrättningen i Österbotten - "Polisen behöver mer resurser"

Kari Puolitaival, polischef i Österbotten.
Kari Puolitaival, polischef i Österbotten. Arkivbild. Kari Puolitaival, polischef i Österbotten. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Polis,poliser,polischef kari puolitaival

Nu är det klart att Kari Puolitaival blir ordinarie chef för polisinrättningen i Österbotten.

Puolitaival har haft jobbet sedan januari 2018 men det har varit oklart hur länge han blir kvar på posten. Frågetecknen har berott på om tidigare chefen Risto Lammi återvänder till tjänsten eller inte.

I och med att Lammi nu har utnämnts till chef för polisinrättningen i Sydvästra Finland står det klart att Puolitaival blir ordinarie chef i Österbotten.

- Det känns bra. Huset och personalen är bekanta och samarbetet med kollegorna fungerar bra, säger Puolitaival.

Resurser en utmaning

Kari Puolitaival ser att polisinrättningen i Österbotten står inför samma utmaningar som resten av poliskåren i Finland.

Svenska Yle rapporterade nyligen om att hälften av poliserna i landet överväger att byta bransch eftersom arbetsbördan blivit för stor. De som svarade på en enkät av Finlands Polisorganisationers Förbund (SPJL) upplever att personalen minskar på samma gång som arbetsmängden och kraven ökar.

Samma frågor är aktuella vid polisinrättningen i Österbotten konstaterar Puolitaival.

- Det handlar om resurser. Är vi tillräckligt många för att kunna göra det jobb som polisen alltid har gjort.

Den nya polischefen påpekar att det i slutändan är upp till riksdagen att se till att polisen har tillräckligt med resurser.

Puolitaival fick utnämningen fredag 6 mars och började sitt jobb den 9 mars.

Artikeln baserar sig på Yle Pohjanmaas artikel Pohjanmaalle valittiin uusi poliisipäällikkö – Kari Puolitaival: "Resursseja toivotaan lisää". Artikeln är översatt och bearbetad av Johanna Ventus/Yle Österbotten

Läs också