Hoppa till huvudinnehåll

Mäenpää Byggnads Ab i konkurs – framtiden för Jakobstads centrum oviss

torghus
Torgparkeringen i Jakobstad färdigställdes år 2016. Mäenpää Byggnads Ab äger 37 procent av den underjordiska parkeringsgrottan. torghus Bild: Nathalie Lindvall parkering

Byggföretaget Mäenpää Byggnads Ab i Jakobstad har ansökt om konkurs. Från stadens sida vill man inte ännu kommentera konkursen, men båda parter är delägare i Jakobstads torgparkering.

Mäenpää Byggnads Ab har tampats med ekonomiska svårigheter under en längre tid. Nu har bolagets ledning ansökt om konkurs.

En orsak till konkursen är utmaningar gällande torgparkeringen i Jakobstad som kostat företaget miljontals euro, skriver bolagets vd Mats Mäenpää i ett pressmeddelande. Företaget äger 37 procent av Jakobstads torgparkering.

Mats Mäenpää på en byggarbetsplats.
Mats Mäenpää. Mats Mäenpää på en byggarbetsplats. Bild: Malin Valtonen / Yle Ekenäs,Västnyland,mats mäenpää

Den allmänt tröga bostadsförsäljningen är också en annan sak som ansträngt bolagets likviditet säger Mäenpää.

Staden kommenterar inte

Mäenpää byggnads är entreprenör för stordagiset Alma i Jakobstad. Bygget är närmast färdigt och påverkas därför inte av konkursen säger stadsdirektör Kristina Stenman.

I övrigt vill Stenman inte kommentera konkursen i nuläget.

Men faktum är att staden och Mäenpää Byggnads båda är delägare i Jakobstads torgparkering.

Styrelsen för torgparkeringen har under en längre tid diskuterat en eventuell fortsättningen på projektet. Att utvidga parkeringsgrottan skulle i grova drag kosta mellan 2,5 och 8 miljoner euro.

Jakobstad äger 15 procent av Torgparkering Ab. Resten ägs av Mäenpääbolagen, Bravia, Heikki Seppäläs bolag och Halpa-Halli.

Framtiden för kvarteret är osäker

Dotterbolaget MyCapital har satsat stora summor i köpcentret Jakob Center, Torgparkeringen och Irjalas kvarter i centrala Jakobstad.

MyCapitals investeringar i de här projekten ligger på omkring 12,5 miljoner euro.

Bygget av köpcentret i Jakobstad
Bild från augusti 2016 då bygget av Jakobs Center var i full gång. Bygget av köpcentret i Jakobstad Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Jakobstad,jakobs center

I september 2016 firades taklagsfest för Jacob Center med affärsutrymmen, HAB-huset med bostäder och torgparkeringen. Tanken var fortsätta med att rusta upp hela kvarteret mellan gågatan och torget.

Vad som händer med de här planerna är nu oklart.

Förutom projekten i Jakobstad står byggföretaget Mäenpää står bland annat bakom stora projekt i regionen som Wasa Teater, Kvevlax lärcenter och Folkhälsans seniorhus i Vasa.

Närpes stad hade också valt företaget som huvudentreprenör för tillbygganden av Mosebacke skola. Vem som tar över det projektet är ännu oklart.

Läs också