Hoppa till huvudinnehåll

Mosebacke skola står utan entreprenör efter Mäenpääs konkurs – oklart hur mycket bygget försenas

En röd tegelbyggnad. Framför byggnaden åker barn ner för en pulkabacke.
Mosebacke skola ska byggas ut, men kostar mer än beräknat. Arkivbild. En röd tegelbyggnad. Framför byggnaden åker barn ner för en pulkabacke. Bild: Yle/Juho Teir skolor,lågstadiet,Närpes,barn (familjemedlemmar),mosebacke skola

Byggföretaget Mäenpää Byggnads konkurs får konsekvenser för tillbyggnaden av Mosebacke skola i Närpes. Det redan försenade bygget står nu utan entreprenör.

På tisdag meddelade byggföretaget Mäenpää Byggnads Ab i Jakobstad att man ansökt om konkurs.

I januari hade Närpes stad valt byggfirman till huvudentreprenör för tillbygganden av Mosebacke skola. Konkursen innebär att man nu så fort som möjligt måste hitta en ny entreprenör säger tekniska direktören Edd Grahn i Närpes.

- Vi hade inte hunnit teckna något kontrakt eftersom de inte hade alla papper i skick. De har heller inte påbörjat något byggarbete.

Ingen ny offertrunda

Under den senaste offertrundan kom det in två anbud. Någon ny offertrunda är inte aktuell utan Närpes kommer nu att vända sig till det andra byggföretaget och fråga om de är beredda att ta sig an bygget.

- En ny offertrunda skulle försena bygget ytterligare. Därför vänder vi oss nu till företaget Wikcon i Malax för att höra om de är intresserade.

Hur ser tidtabellen ut?

- Vi måste forcera snabbt. Vi har länge väntat på att komma igång och måste få fart på nu.

Hur länge bygget försenas på grund av konkursen är ännu oklart.

- Vi ligger redan ett par månader efter i tidtabell och det återstår att se hur länge det här tar. Valet av entreprenör är ett politiskt beslut så den rundan ska gå ett varv till, säger Grahn.

Bygget blir dyrare än väntat

Det som är klart är att bygget kommer att bli dyrare. I den ursprungliga budgeten för tillbyggnaden handlade det om 4,8 miljoner euro. I början av året beviljade stadsstyrelsen tillbyggnaden 900 000 euro.

Mäenpää hade gett en offert på 4,14 miljoner för de byggtekniska arbetena. Grahn uppskattar att Wicons offert var 250 000 - 300 000 euro dyrare.

Tidningen Sydin var först med nyheten.