Hoppa till huvudinnehåll

Tio års fängelse för dråpet i Laihela

Den åtalade kvinnan fotograferad bakifrån med en uppdragen huva. Bredvid sin man. I bakgrunden syns den kvinnliga tingsrättsdomaren.
Bild från rättegångens andra del, februari 2020. Den åtalade kvinnan fotograferad bakifrån med en uppdragen huva. Bredvid sin man. I bakgrunden syns den kvinnliga tingsrättsdomaren. Bild: Yle/Anna Ruda rättegång,laihelafallet

Österbottens tingsrätt dömer en kvinna i 50-årsåldern till 10 års fängelse för dråpet på en annan kvinna i Laihela 2018.

På tisdagen föll domen i det så kallade Laihelafallet, där en kvinna i 50-års åldern kvävde en annan kvinna till döds i hennes hem sommaren 2018.

En mellandom i höstas slog fast att kvinnan är skyldig till dådet, men att hon skulle genomgå en sinnesundersökning. Undersökningen slog sedermera fast att kvinnan var tillräknelig då hon begick dådet.

Triangeldrama bakom dådet

Det var i juli 2018 som en kvinna i 60-års åldern hittades död i sitt hem.

Polisen misstänkte redan i ett tidigt skede brott mot liv, men det tog lång tid att fastställa en dödsorsak.

Förundersökningen stampade länge på stället, men polisen kunde slutligen slå fast att motivet till dråpet är svartsjuka. Det rör sig om ett triangeldrama mellan offret, hennes man och den misstänkta kvinnan.

Kvinnan, född 1971, bedömdes ha kvävt offret till döds genom att trycka hennes ansikte mot sängen så att hon inte kunde andas.

Kvinnan har bestridit såväl åtalet som ersättningskraven och sagt att hon har varit hemma vid tidpunkten för dödsfallet.

Bevisföringen mot kvinnan övertygade ändå domstolen, som alltså dömer henne till tio års fängelse för dråp. Kvinnan ska även ersätta offrets dotter med 9000 euro för hennes lidande samt stå för alla rättegångskostnader.

Läs också