Hoppa till huvudinnehåll

"En konferens är kanske det mest festliga tillfället för corona att sprida sig" - Vasas stadsdirektör vill se klara direktiv från staten

Tomas Häyry / Kaupunginjohtaja / Vaasa / Kovatalous
Tomas Häyry. Tomas Häyry / Kaupunginjohtaja / Vaasa / Kovatalous Bild: Jouni Immonen / Yle

Allt fler evenemang ställs in på grund av Coronaviruset. Till exempel Energy Week och vårdfacket Supers studiedagar i Vasa har inhiberats. Stadsdirektör Tomas Häyry hoppas nu att staten kommer med klara direktiv för hur man ska tänka kring folksamlingar.

Vasa stad är en av arrangörerna för Energy Week och Häyry säger att han med många andra sett fram emot evenemanget. Men folks hälsa och liv är är det som ska prioriteras i ett sådant här läge.

- En konferens med flera tusen deltagare, och många internationella deltagare, är kanske det mest festliga tillfället för ett sådant här virus att sprida sig. Därför var det skäl att skjuta upp konferensen tills läget är ett annat.

Häyry hoppas att arrangörer för olika evenemang överväger att ställa in.

- Är det värt att hålla evenemang där man samlar många människor på en plats? Vi ser att det är så allvarligt läge att nu är det mest fråga om att försöka begränsa eller fördröja smittan.

Statsrådet borde ge direktiv nu

Samtidigt hoppas Häyry nu att de statliga myndigheterna och enheterna börjar ta sitt ansvar.

- Det skulle vara viktigt att vi får riktlinjer från ministerier och statsrådet kring hur ska vi göra i Finland. Orsaken till att viruset spridit sig så kraftigt i Italien är att man alltför sent tog till begränsande åtgärder, säger Häyry.

Social- och hälsovårdsministeriet samt undervisningsministeriet har på onsdagen gett officiella anvisningar för hur man ska förbereda sig för coronaviruset. I dem ingår inte förbud av stora sammankomster.

Institutet för hälsa- och välfärd, THL, utreder som bäst fördelar och nackdelar med att förbjuda publikevenemang.

Vårdfacket Super har ställt in studiedagar som skulle ordnas i både Helsingfors och Vasa i april.

Mer än 500 får inte samlas i Sverige

Enligt vd Max Jansson på Visit Vasa ställs nu både större och mindre evenemang in.

- Det har droppat in besked under de senaste dagarna.

Liksom Häyry väntar också Jansson på nationella riktlinjer.

- Vi vet att både Tyskland och Frankrike har förbjudit evenemang där man väntar mer än 1000 besökare. Så för oss är det nu att följa med och se vad myndighetsbesluten blir.

Sverige har också förbjudit publikevenemang som kan tänkas samla mer än 500 deltagare.

Max Jansson från Visit Vasa väntar nya kryssningsturister till Vasa.
Max Jansson. Max Jansson från Visit Vasa väntar nya kryssningsturister till Vasa. Bild: Yle/Malin Hulkki Vasa,visit vasa

Enligt Jansson är det ändå redan klart att viruset slår hårt mot ekonomin, inte minst mot turismen.

- Det är en ekonomisk katastrof för oss. Om det eskalerar som vi ser indikationer på nu så är risken att det finns företag som inte klarar våren. De får antingen sätta lapp på luckan eller pausa sin verksamhet, säger Jansson.

Jansson påpekar att redan fjolåret var tungt för en del företag i regionen. Jansson befinner sig just nu i Helsingfors på Visit Finland-konferens. Viruset är såklart det stora samtalsämnet.

- Vi är många som är väldigt oroliga. Fortsätter det så här är det en katastrof för vår bransch. Men säkerheten går först.

Pampas nationaldag ställs inte in - ännu

En av de större händelserna i Vasa i mars brukar vara Pampas Nationaldag. I år ska den firas 27-28 mars. Arrangör för evenemanget är Pampasmaffian och ordförande Otto Väärä säger att man i det här skedet inte övervägt att ställa in.

- Vi tar inga beslut innan vi får direktiv från myndigheter. Det är det vi följer och kan inte göra så mycket annat, säger Väärä.

Studerande firar Pampas nationaldag på Vasa torg.
Pampas Nationaldag 2019. Studerande firar Pampas nationaldag på Vasa torg. Bild: Yle/Ossian Skog Pampas nationaldag,studerande,Vasa

Enligt Väärä har man ännu inte diskuterat saken desto mer eftersom fallen i Finland har varit så få. Men nu har det enligt Väärä ändå blivit aktuellt då man också i Vasa ställer in evenemang.

- Kommer direktiv ställer vi in och ordnar senare.

Väärä säger att Pampas Nationaldag är ett evenemang för studerande och de är inte den grupp som löper störst risk för komplikationer ifall de insjuknar.

- Och känner man av något senare kan man kanske undvika att åka och hälsa på mor- och farföräldrar. Men vi kommer uppmana folk att hålla god handhygien och inte dricka från samma flaskor, säger Väärä.

Artikeln uppdaterades kl 21:30 med uppigfter om att THL utreder om större evenemang borde förbjudas och att det nu finns nya anvisningar för hur man ska förbereda sig för coronaviruset. Uppgifter om att Sverige förbjuder stora evenemang las också till.

Läs också