Hoppa till huvudinnehåll

Ett fall av coronasmitta i Södra Österbotten

Akutmottagningen vid Seinäjoki centralsjukhus.
Ett fall av coronavirus har konstaterats i södra Österbotten. Proverna togs vid Seinäjoki centralsjukhus. Akutmottagningen vid Seinäjoki centralsjukhus. Bild: Yle/Markku Hautala seinäjoki centralsjukhus,sjukhus,Akutmottagning

Det första fallet av coronasmitta har konstaterats i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt. Fallet bekräftades på onsdagen med ett prov taget på Seinäjoki centralsjukhus.

Den smittade är en man i arbetsför ålder som återvänt från en resa till norra Italien. Patienten befinner sig för tillfället i karantän hemma och mår bra.

En person som haft nära kontakt med mannen har beordrats i karantän och som bäst utreds vilka andra personer som kan ha utsatts för smitta.

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt fortsätter utreda läget tillsammans med Institutet för hälsa och välfärd THL.

Ta kontakt per telefon vid misstänkt smitta

Sjukvårdsdistriktet påminner om att personer som misstänker att de smittats av coronaviruset alltid ska ta kontakt per telefon först. Man ska antingen ringa sin egen hälsocentral eller journumret 116117.

Personen intervjuas per telefon och får noggrannare råd om hur man ska agera. Misstänker man att man är smittad av coronaviruset ska man inte självmant ta sig till jouren eller till hälsocentralen, eftersom andra människor då kan exponeras för smittan.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten