Hoppa till huvudinnehåll

Finskt bolag utvecklar snabbtest för coronavirus

Produktutvecklingschef  Janne Koskinen presenterar den medicinska provtagningen.
Produktutvecklingschef Janne Koskinen visar hur den medicinska provtagningen görs. Produktutvecklingschef Janne Koskinen presenterar den medicinska provtagningen. Bild: Jouni Koutonen / Yle laboratorier

Ett snabbtest för coronavirus håller på att utvecklas i Åbo. Bolaget ArcDia har utvecklat apparatur för diagnostisering av olika infektioner i bland annat andningsvägarna. Snart kan samma testmetod användas för det nya coronaviruset.

Genom en provtagning är det möjligt att testa flera infektioner och inom kort även coronasmitta. På Arcdia tror man att coronatestet kan vara färdigutvecklat om några månader.

Analysapparaten är stor som en printer. I den sätts ett prov som tagits ur näsan eller svalget. Ett prov kan ge svar på 11 olika sjukdomar som influensa A och B. Förutom snabba svar är en annan fördel att det går att undvika onödig antibiotikautskrivning, berättar ArcDias vd Vesa Kemppainen.

Produktchef Jenna Mäkilä presenterar diagnostiseringssystemets funktion.
Produktchef Jenna Mäkilä demonstrerar hur analysapparaten fungerar. Apparaten har en förmåga att ge snabba svar på medicinsk provtagning Produktchef Jenna Mäkilä presenterar diagnostiseringssystemets funktion. Bild: Jouni Koutonen / Yle laboratorier

Ett resultat fås på 20 minuter. Det slutliga resultatet fås efter två timmar mot normal analys i laboratorium som kan ta flera dagar.

Ungefär 50 apparater finns redan på olika håll i Finland, flera av dem på privata vårdcentraler. Kemppainen räknar med att de skulle räcka till för att diagnostisera alla eventuella fall av coronasmitta i landet.