Hoppa till huvudinnehåll

Första coronadödsfallet i Sverige – landet förbereder drastiska åtgärder för att begränsa virusspridningen

Magdalena Andersson i blå kavaj bakom ett podium med mikrofon.
Sveriges finansminister Magdalena Andersson. Arkivbild. Magdalena Andersson i blå kavaj bakom ett podium med mikrofon. Bild: Swedish Press Agency/All Over Press Magdalena Andersson,Sverige

Folkhälsomyndigheten i Sverige har höjt riskbedömningen för allmän spridning av coronasmitta till mycket hög. Beslutet fattades efter att man på tisdagen fick 60 nya smittofall – i dag på eftermiddagen rapporterades redan om över 120 nya fall.

Risken gäller alltså inte längre endast personer i nära relationer till smittade personer eller människor som har besökt riskområden. En handfull smittade personer, som inte har haft kontakter till riskområden, befaras vara tecken på det som kallas begynnande samhällsspridning.

Under onsdagen rapporterade Region Stockholm att den första svensken dött i coronaviruset. Det är fråga om en äldre person som hade en underliggande sjukdom utöver corona. Personen avled på intensivvårdavdelningen vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Extra budgetmedel

Den svenska regeringen lade på onsdagen fram en extra ändringsbudget på grund av coronakrisen. Mera medel dirigeras till vårdsektorn enligt de nya behoven på grund av coronaviruset. Totalt kan ändringsbudgeten uppgå till tiotals miljarder kronor (hundratals miljoner euro), beroende på hur omfattande coronakrisen blir.

- Staten tar alla extra kostnader förorsakade av coronaviruset, sa den svenska finansministern Magdalena Andersson och underströk att pengar inte får vara ett hinder för vården av smittade eller för åtgärder för att begränsa smittospridningen.

I syfte att begränsa smittan slopas karensdagarna för arbetstagare från och med onsdag. Staten betalar ut sjukpenning för första dagen vid sjukdom. Budet är att man för säkerhets skull ska stanna hemma så fort man får hosta eller snuva.

En kvinna i sjukvårdaruniform går förbi coronavirusskyltar.
Sjukvårdspersonal på Arlanda flygplats i Stockholm. En kvinna i sjukvårdaruniform går förbi coronavirusskyltar. Bild: AFP / Lehtikuva Sverige,coronavirus

Korttidsarbete

Ett krispaket för att säkra jobben och förhindra konkurser tas också i bruk från och med den första maj. Också i den här reformen om korttidsarbete står staten för fiolerna.

Arbetstagare som tvingas till kortare arbetstider och lägre löner kommer att kompenseras. För företagens del tas skattelättnader samtidigt i bruk.

Regeringen har också beredskap på flera stimulansåtgärder, som tas i bruk om läget kräver det.

Stängning av skolor och evenemangsförbud

Stängning av skolor och stoppandet av stora evenemang hör till de åtgärder som diskuteras, men några beslut har ännu inte fattats.

Sverige fick på onsdagen sina första intensivvårdsfall av coronaviruset. Två personer har tagits in för intensivvård på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Det är också i Stockholm som de flesta smittade finns - kring hälften av närmare 500 fall i hela landet.

I Skåne har coronafallen fördubblats under det senaste dygnet, där minst 60 personer har fått smittan.

Den svenska regeringen kan inte på egen hand direkt fatta beslut om att stoppa större evenemang. Initiativet ska komma från Folkhälsomyndigheten, som just nu för diskussioner med regeringen om att begränsa större folksamlingar.

Regeringen kommer att följa dessa råd och folksamlingar med mer än 500 människor förbjuds.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes